Iată rezultatele primului transplant de celule stem din România! Vezi aici prin ce au trecut acești copii!

La Timișoara  a avut loc primul transplant de celule stem la un bebeluș mai mic de 7 luni. Celulele au provenit de la un donator din Germania.

mama si bebelusul

Pentru familia Turcu din Timișoara speranța și bucuria a venit odată cu transplantul de celule stem. Gemenii Robert și Bogdan s-au născut în luna martie 2014, aparent perfect sănătoși. La câteva luni, ambii băieți au început să se simtă rău. Inițial, părinții au crezut că este vorba despre o boală a copilăriei, dar, pentru că starea lor nu se îmbunătățea s-au dus cu ei la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Aici medicii au constatat că sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave: amândoi sufereau de cea mai severă forma de imunodeficiență congenitală.

Diagnosticul a căzut ca un trăznet asupra familiei, iar veștile nu erau deloc îmbucurătoare despre ceea ce urma să se întâmple. Rezervați, medicii le-au comunicat părinților, că micuții au neapărată nevoie de un transplant de celulele stem în maximum 3 luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, șansele lor de supraviețuire erau reduse la zero. Medicii şi-au dat seama că singura lor şansă este transplantul de celule stem, aşa că au făcut demersurile pentru găsirea unui donator. Şansa a venit din Germania, iar în câteva zile s-a realizat intervenţia.

Celulele stem, șansa la o viață normală

În mod normal pentru a se face transplantul este nevoie de formă fizică foarte bună, dar, din nefericire, situația celor doi bebeluși era departe de a fi așa: micuții aveau plămânii foarte afectați și abia mai respirau. Șansele lor de supraviețuire erau destul de reduse, având în vedere starea precară de sănătate și vârsta mică pe care o aveau. Cu toate acestea, beneficiind de toate condițiile necesare unei astfel de intervenții, medicii de Spitalul de Urgență pentru Copii din Timișoara au hotărât să încerce. Din fericire, camerele spitalului erau sterile, iar riscul de a dezvolta infecții postoperatorii erau cu mult reduse.

Transplantul s-a făcut de la un donator german, pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de 6 ani, nu era compatibil.

Din păcate, Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta la două luni după transplant. Robert, fratele lui, însă, a fost mai puternic și a continuat să trăiască, aducând speranță în sufletele părinților. Cu toate că, deocamdată el nu poate ieși afară și nici nu poate primi vizita altor copii, Robert evoluează excelent, este un copil vesel și optimist care  îi bucură și îi motivează zilnic pe părinți să lupte pentru viața lui.

Intervenție posibilă cu ajutorul Asociației ”Dăruiește viață”

Robert este doar unul dintre copiii care beneficiază de camerele de transplant construite de membrii fondatori ai Asociatiei „Dăruiește Viață” la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Țurcanu”. Aici sunt tratați copiii din toată țara care se confruntă cu boli foarte grave și la care riscul de infecții este foarte mare. Proiectul va fi continuat cu o investiție de peste 250.000 de euro pe care organizația o va face în acest an.

Sursă foto: www.smartcells.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*