Bebe a venit pe lume și e cel mai frumos, mai dulce, mai drăgălaș, mai delicat și mai iubibil pui de om! Ai face orice ca să îl știi mulțumit și fericit și cu siguranță îți dorești tot ce e mai bun pentru el. Așadar: cum alegi cele mai bune […] mai mult »
DESPRE CELULELE STEM
Probabil că ați mai auzit de celule stem, de tratamentele ce se pot face cu ele sau pentru ele sau despre felurile lor, însă nu știți cu exactitate ce sunt sau ce presupun. În cazul în care doriți să vă documentați mai bine despre acest subiect, aici veți găsi cele mai utile informații despre celulele stem.
Ce sunt celulele stem?
Celulele stem sunt un tip de celule ce posedă o capacitate impresionantă de a se putea transforma într-o varietate mare de alte celule diferite, cum ar fi celulele nervoase, hepatice, embrionare etc.. Principalul avantaj al celulelor stem este acela că au posibilitatea de a reînnoi și reface diverse țesuturi care au fost afectate de factori externi sau chiar distruse. Celulele stem mai sunt supranumite și „furnizorii de celule noi”. Aceste celule fac parte din categoria celulelor nespecializate, iar procedeul lor de înmulțire se numește diviziune celulară și poate avea loc numai după o perioadă mai lungă de conservare.
O celulă stem se poate divide în două felul – simetric și asimetric. În cazul unei diviziuni simetrice, în urma procesului rezultă două celule stem noi sau două celule diferențiate. În cazul unei diviziuni asimetrice, în urma procesului rezultă o singură celulă stem și o singură celulă diferențiată. Celulele stem dispun și de anumite capacități. Auto-înnoirea este capacitatea unei celule de a da naștere unei celule identice, iar diferențierea este capacitatea celulelor stem de a da naștere altor tipuri de celule.
Tipurile de celule stem și scopurile acestora
Pot exista numeroase tipuri de celule stem împărțite în funcție de proveniența din diferite părți ale corpului sau de formarea în anumite etape ale vieții. Se consideră că fiecare organ al corpului uman poate avea un tip specific și personal de celule stem. Un exemplu elocvent pentru acest lucru ar fi celulele stem formate din sânge, care se numesc celule hematopoietice. Există de asemenea și celule stem embrionare. Ce este special despre aceste celule este faptul că ele pot forma orice alt tip de celulă sau țesut și provin din țesutul embrionar. Un alt tip de celule stem sunt cele care provin din țesuturi, acestea fiind considerate celulele stem cu avantajele cele mai limitate – acestea pot forma alte celule doar cu caracteristici din țesutul de proveniență. Celulele stem pluripotente induse sunt un alt tip de celule stem. Acestea provin prin tratarea cu anumite substanțe a celulelor din sângele din măduva oaselor. Un aspect foarte interesant despre acestea este că pot fi reprogramate, iar acest eveniment poate conduce la transformarea lor în alt fel de celule, după cum se necesită. Un alt tip de celule stem sunt celulele stem neuronale. Acestea se află în creier și pot produce la rândul lor tot celule ale creierului.
De reținut este faptul că aceste celule stem din organismul uman nu pot da naștere unei celule stem complet diferită. Prin urmare, o celula stem neuronală nu va forma niciodată o celulă pluripotentă, iar o celulă stem de proveniență sangvină nu va putea da naștere unei celule neuronale. Totuși, există posibilitatea ca un anumit tip de celule stem să fie folosit pentru a se trata boli ale unor organe neasociate cu proveniența acelor celule.
Mituri despre celulele stem
Unul dintre cele mai vehiculate mituri false despre celulele stem este acela că ar vindeca orice boală. Nimic mai fals. Este adevărat faptul că celulele stem pot trata cel puțin 70 de boli, dintre care cele mai agresive ar putea fi leucemiile sau limfoamele maligne. Se fac studii pentru utilizarea celulelor stem în și mai multe procedee clinice, cum ar fi cele asupra bolilor cronice, însă cel mai probabil niciodată nu se va ajunge la vindecarea tuturor bolilor doar cu celulele stem.
Un alt mit despre celulele stem este acela că pot fi recoltate din orice loc și oricând. Acest mit este tot fals. Singura parte adevărată din acest mit este că într-adevăr celulele pot fi recoltate oricând, dar în niciun caz de oriunde. De asemenea, în cazul în care sunt preluate la maturitate, calitatea poate avea de suferit, prin urmare nici tratamentul nu mai este la fel de eficient.
Mitul conform căruia celulele stem pot fi stocate doar 18 ani, nu se referă la valabilitatea acestor, ci la perioada contractului încheiat cu donatorul sau beneficiarul. Atunci când celulele stem sunt preluat din cordonul ombilical, contractul se încheie pe numele părinților. Ei sunt titularii de drept ai celulelor, copilul fiind minor. Acest contract se încheie după 18 ani, însă celulele nu se distrug, după cum se vehiculează. După 18 ani, atunci când copilul devine major, contractul poate trece pe numele lui, iar calitatea celulelor stem nu este afectată. Acest mit a fost desființat deoarece primele celule stem au fost recoltate acum 25 de ani, iar studiile au arătat că trecerea timpului
Un mit controversat îl reprezintă și recoltarea celulelor stem din dinții de lapte. Deși acest lucru este promis în unele locuri, legislația României nu îl permite. De asemenea, nu s-a realizat vreodată un transplant cu celule stem provenite din dinții de lapte și chiar dacă s-ar fi făcut, în România încă nu se permite acest lucru.
Faptul că celulele stem prelevate de la un copil nu pot fi folosite ca tratament pentru același copil este o altă concepție greșită care există. Din contră, specialiștii sunt de părere că tratamentele eu un grad de eficiență și mai ridicat atunci când pacientul care beneficiază de celulele stem este unul și același cu donatorul celulelor. Se presupune că acest mit a plecat de la câteva incidente în care s-a încercat folosirea celulelor stem între frați sau surori, încercări ce au fost nereușite. Deși este posibilă folosirea celulelor stem pentru persoanele înrudite, nu este același lucru ca atunci când se folosesc celulele în cazul donatorului. În cazul în care beneficiarul celulelor stem este unul și același cu donatorul, gradul de compatibilitate între beneficiar și celule este de 100%; în cazul în care beneficiarul celulelor stem este frate sau soră cu donatorul, gradul de compatibilitate scade până la 50%, iar în cazul în care beneficiarul celulelor stem este părinte al donatorului, gradul de compatibilitate poate scădea până la 25%.
Procedeul de recoltare al celulelor stem
În momentul de față, există trei posibilități preferate pentru extragerea celulelor stem hematopoietice pentru a se obține o grefă de transplant: sângele placentar, măduva osoasă și sângele periferic.
Una dintre cele mai bogate surse pentru recoltarea celulelor stem este sângele din cordonul ombilical al unui bebeluș după nașterea sa. De reținut este faptul că acest sânge ombilical este apt pentru recoltare doar imediat după naștere, nu mai târziu. Pentru recoltarea acestui sânge există un set de recoltare creat special, iar procesul este unul non-invaziv, scurt și simplu, care nu periclitează sănătatea mamei sau a noului bebeluș. Unicele surse din care se pot recolta celule stem prin metode non-invazive sunt sângele din cordonul ombilical, precum și gelatina Wharton. Această metodă de recoltare a celulelor stem este cea mai facilă, întrucât nu presupune niciun pericol pentru actorii implicați, beneficiază de avantajul de a fi mai tinere în comparație cu celulele stem provenite din măduva oaselor sau din sângele periferic, dispun de o capacitate mai mare de a se multiplica și prezintă o toleranță mai crescută pentru pacientul primitor. Printre avantajele pe care le presupune această modalitate de recoltare se numără și faptul că sângele placentar reprezintă una dintre cele mai bogate surse naturale, care să fie deopotrivă bogată, cât și lipsită de controverse, în ceea ce privește celulele stem salvatoare de vieți. Grefa cu sângele recoltat are posibilitatea de a fi stocată în condiții de criogenare. Acest lucru permite folosirea în viitor de către donator, membri ai familiei acestuia sau alți beneficiari. Grefa de sânge placentar este stocată într-o bancă special amenajată și este disponibilă imediat în cazul în care se necesită acest lucru.
Cele mai tinere celule stem recoltate sunt cele din sângele placentar. Datorită acestui fapt, aceste celule au o toleranță imunologică mai mare față de pacientul ce necesită primire – acest lucru înseamnă că reacțiile imunologice ce pot avea loc după un transplant sunt într-un număr mai redus, spre deloc sau dacă au loc, sunt în mod sigur mai puțin grave. Sângele din cordonul ombilical dispune de aproximativ 10 ori mai multe celule producătoare de celule sangvine, iar sângele placentar are și o mai bună abilitate de a asigura generarea celulelor sangvine, față de cele provenite din măduva osoasă. Prin urmare, potențialul pentru progresele medicale viitoare este mult ai plin de oportunități.
La ce ajută celulele stem?
Celulele stem provenite din sângele placentar pot fi folosite pentru a trata peste 70 de boli, cu potențialul ca în viitor această listă să fie extinsă, mult mai multe boli având potențial de vindecare. Există o posibilitate mai mare ca pacienții care necesită transplant de celule stem să fie mai compatibili cu sângele ombilical, decât cu măduva osoasă sau cu sângele periferic recoltate de la adulți sănătoși.
Celulele stem mezenchimale, dacă suferă anumite transformări, pot ajuta la regenerarea țesuturilor miocard, hepatic, epidermic și altele, această perspectivă de utilizare ținând de medicina viitorului, anume medicina regenerativă.
În viitor, se preconizează că tratamentele cu celulele stem vor evolua atât de mult și se vor îmbunătăți până când va exista posibilitatea să fie utilizate în cazuri medicale ce țin de deteriorarea sistemului nervos central. Aceste cazuri se referă la bolile Parkinson, Alzhaimer, tipuri de scleroză și altele. De asemenea, tratamentele cu celule stem vor putea fi folosite și pentru tratarea bolilor autoimune sau a diabetului. Din păcate, în prezent, tratamentele cu celule stem nu pot fi folosite în anumite situații medicale deoarece pot avea efecte negative. Aceste efecte constau în cauzarea unor tumori sau pur și simplu în incapacitatea de a produce regenerarea țesutului afectat.
Ce este kinetoterapia și cum te ajută?
Kinetoterapia este considerată cel mai important tratament în cadrul terapiilor de reabilitare. Obiectivele kinetoterapiei sunt relaxarea mentală, tonifierea mușchilor și ameliorarea durerii, folosind diferite tehnici fizioterapeutice. Această tehnică aparține fizioterapiei, motiv pentru care, exercițiile sale trebuie efectuate de specialiști, evitând astfel leziunile. Pe de altă parte, este interesant să cunoașteți […] mai mult »
Dezvoltarea intelectuală la preșcolari. De ce trebuie să creezi o legătură cu cel mic în perioada copilăriei
Perioada preșcolară este una dintre cele mai importante din punctul de vedere al dezvoltării cognitive, al dezvoltării viitorului adult. Ce se întâmplă în copilăria timpurie poate conta pentru o viață întreagă. Cercetările privind educația preșcolară au arătat că, acei copii care încep să învețe de la o vârstă fragedă sunt, […] mai mult »
Nașterea, momentul care schimbă radical o femeie. Cum poți depăși mai ușor clipele dificile de după
Naștearea unui copil reprezintă pentru o femeie momentul magic în care își întâlnește puiul pe care l-a iubit din clipa în care a flat că există o ființă înăuntrul ei, momentul în care viața femeii se schimbă radical: ea devine mamă. Însă, după momentele încărcate de emoție, care vor rămâne […] mai mult »
5 strategii constructive prin care oprești manifestările comportamentale nepotrivite la copilul preșcolar
A fi părinte este un lucru minunat, dar poate fi și stresant. Gestionarea responsabilităților de la serviciu și de acasă este solicitantă, iar dacă cel mic manifestă un comportament dificil, meseria de părinte se transformă din plăcere într-o corvoadă. Din fericire, există metode prin care acest lucru poate fi evitat. […] mai mult »