RECOLTARE CELULE STEM

Procedura de recoltare de celule stem pentru transplant variază în funcţie de sursa de provenienţă a celulelor stem. Celulele stem pot fi recoltate din măduva osoasă, din sângele periferic sau din sângele cordonului ombilical.

Recoltare-celule-stemRecoltare celule stem provenite din măduva osoasă

Celulele stem au o concentraţie de 10 la 100 de ori mai mare în măduva osoasă în comparaţie cu sângele periferic. Osul pelvic conţine cea mai mare cantitate de măduvă activă din corp şi cel mai mare număr de celule stem.

Recoltarea de celule stem din măduva osoasă se realizează de regulă în sala de operaţie:

  1. Pacientului i se va face anestezie epidurală sau generală
  2. Medicul realizează câteva mici puncţii în pielea de la nivelul osului pelvic
  3. Un ac special ataşat la o seringă este inserat prin aceste puncţii, pentru a pătrunde apoi în măduva osoasă.
  4. Medicul extrage măduva şi sânge din os, prin seringă. Această procedură este repetată până când suficiente celule stem sunt colectate pentru transplant. De regulă întreaga procedură durează între 1-2 ore. ***Este important de ştiut că în acest stadiu, cantitatea de măduvă şi sânge recoltat variază de la o persoană la alta, în funcţie de greutatea donatorului şi concentraţia de celule stem din măduvă. Între 500-1000 ml de măduvă sunt recoltate de la o persoană adultă, ceea ce reprezintă aproximativ 3%-5% din măduva osoasă.
  5. După procedură medicul acoperă puncţiile cu bandaj.
  6. Celulele colectate sunt filtrate pentru a se îndepărta fragmente de os şi particule grase.
  7. Donatorul se recuperează după anestezie, în timp ce echipa medicală va verifica semnele de sângerare, durere sau alte posibile efecte secundare rezultate în urma procedurii. Donatorul trebuie de regulă să rămână în spital peste noapte pentru a se recupera complet.
  8. În zona şoldului, de unde s-a efectuat recoltarea, donatorul poate să experimenteze uşoară durere timp de câteva zile, însă poate lua medicamente pentru ameliorarea durerii.

Cum-se-recolteaza-celulele-stemExistă puţine riscuri în cazul procedurii de donare de măduvă osoasă, corpul donatorului înlocuind de regulă celulele donate în câteva săptămâni.

În unele cazuri, medicii aleg să recolteze sânge de la donator cu câteva săptămâni înainte de recoltarea de măduvă osoasă, pentru că post procedura acest sânge să îi fie transfuzat pacientului pentru a se preveni apariţia anemiei.

Recoltare celule stem provenite din sângele periferic

Recoltarea de celule stem din sângele periferic nu necesită anestezie.

Pregătirea donatorului înainte de recoltare este uşor diferită în comparaţie cu celelalte tipuri de recoltare şi implică:

  • Înainte de donarea de celule stem, pacientul poate să primească un tratament cu factor de creştere ce stimulează măduva osoasă să producă mai multe celule stem şi să le elibereze în circuitul sangvin. Acest tratament este aplicat sub formă injectabilă, în ţesutul gras, subcutanat, în fiecare zi timp de 4-6 zile. Cu toate acestea există şi unele efecte secundare ale acestui tratament, precum dureri osoase şi musculare, febră, frisoane şi dureri de cap.
  • Înaintea unui transplant de celule stem de tip autologous (transplant ce foloseşte celulele stem ale pacientului), pacientul poate să fie supus unor şedinţe de chimioterapie. Chimioterapia duce la supresia măduvei osoase, astfel încât aceasta să nu mai producă la fel de multe celule sanguine ca în mod normal. Corpul răspunde la acest tratament prin producerea unui număr mai mare de celule stem. În unele cazuri medicul poate alege să se folosească atât de tratamentul cu factor de creştere cât şi de chimioterapie pentru a stimula producerea unui număr mai mare de celule stem. Celulele stem sunt recoltate la aproximativ două săptămâni după chimioterapie.

Ce se întâmplă în timpul donării:

Procedura de recoltare de celule stem din sângele periferic durează 3-4 ore şi în funcţie de cantitatea de celule stem colectată, această procedură poate fi repetată zilnic timp de 1-5 zile astfel încât să se asigure colectarea unui număr suficient de celule stem pentru transplant.

În timpul procedurii, un cateter este plasat într-o venă din braţul donatorului. Sângele circulă prin cateter, din corp într-o maşinărie specială. Aceasta separă şi colectează celulele stem din sânge. După ce aceste celule stem sunt recoltate, sângele revine în corpul donatorului.

Ocazional donatorii pot experimenta efecte secundare în timpul procedurii, precum frisoane, ameţeală, senzaţie de amorţeală în jurul buzelor şi la nivelul degetelor şi crampe la nivelul mâinilor.

Aceste efecte secundare sunt provocate de nivelul scăzut de calciu din sânge, cauzat de agentul de subţiere a sangelul administrat donatorului în timpul recoltării. Simptomele dispar rapid atunci când se administrează suplimente pe bază de calciu.

Celule stem provenite din sângele cordonului ombilical

Sângele este recoltat din cordonul ombilical la scurt timp după naşterea bebeluşului. Volumul de celule stem colectate/donate este destul de mic, motiv pentru care aceste celule sunt folosite de regulă pentru copii sau adolescenți.

În cazul recoltării de celule stem din sângele cordonului ombilical, o maşinărie specială separă şi colectează celulele stem din sângele cordonului. Celulele stem sunt apoi îngheţate şi depozitate într-o bancă de celule stem până în momentul în care sunt utilizate.

De câte celule stem avem nevoie?

Despre-celulele-stemCelulele sangvine au un antigen special la suprafaţa lor numit CD34+. Acest antigen este important în transplantul de celule stem. Echipa medicală poate calcula numărul de celule stem colectate în timpul recoltării folosind metoda cunoscută sub numele de “verificarea CD34+”. Numărul de celule stem necesar pentru un transplant nu a fost determinat încă în mod oficial însă are la bază greutatea pacientului.

Diferite centre de transplant pot avea diferite standarde privind numărul de celule stem necesar. Acesta variază între 1-5 milioane CD34+ celule per kilogram. Mai puţin de două milioane de celule CD34+ per kilogram poate duce la încetinirea grefării.

Vezi aici: CUM SE RECOLTEAZĂ CELULELE STEM


Cu un Like vezi tot ce publicăm: