CELULE STEM PREȚ

Ofertele de preț recoltare celule stem în România

În România există în prezent suficiente bănci private de celule stem pentru ca viitorii părinți să se simtă copleșiți de multitudinea de opțiuni în ce privește recoltarea de celule stem la naștere. Alegerea furnizorului de servicii de family banking de sânge placentar depinde de gradul de stabilitate și experiență al băncii, de nivelul de acreditare națională și internațională, de transparența clauzelor incluse în contract și nu în ultimul rând, de factorul preț recoltare celule stem.

Acest concept de family banking a început să se contureze după succesul primului transplant de celule stem din cordonul ombilical al unei fetițe. Fratele ei de numai 6 ani suferea de o formă severă a anemiei Fanconi, iar soluția transplantului de sânge recoltat la naștere, de la un donator înrudit, s-a dovedit a fi cea mai bună. Astfel s-a deschis un nou și amplu capitol în domeniul celulelor stem.

S-a înființat mai întâi prima bancă publică de sânge placentar, “New York Blood Center”, de către doctorul Pablo Rubinstein, unde sunt păstrate în prezent peste 60 000 de probe donate. Apoi family banking-ul a devenit posibil prin deschiderea băncilor private care recoltează, procesează și depozitează grefele de sânge placentar, urmând a fi puse exclusiv la dispoziția membrilor familiei cu care s-a încheiat contractul.

Procedura de recoltare la naștere durează maxim 3 minute, nu implică riscuri și nu este dureroasă pentru mămică sau bebeluș. Probele prelevate vor fi transportate în condiții speciale, apoi vor fi prelucrate, testate și procesate, iar în ultima etapă se vor depozita în recipiente special concepute, pentru o perioadă de maxim 25 de ani. Toate aceste servicii presupun costuri destul de mari raportate la efortul financiar pe care oricum viitorii părinți se pregătesc să-l facă. Însă, privite din perspectiva șanselor la o viață sănătoasă de care poate beneficia ulterior copilul sau chiar un membru al familiei, costurile pe care le implică recoltarea de sânge la naștere își pierd consistența financiară și rămân doar niște cifre.

Băncile private din țara noastră se diferențiază în funcție de mai multe elemente care trebuie luate în considerare, de la modalitatea de stocare a sângelui (integral sau după reducerea volumetrică, sub formă de concentrat de celule stem) sau perioada de timp în care se asigură depozitarea, până la criteriul preț recoltare celule stem.

Practic, când spunem preț recoltare celule stem, includem sub aceeași umbrelă următoarele servicii oferite de băncile private:

  • Kit-ul de colectare a sângelui ombilical.
  • Recoltarea de sânge din cordonul ombilical, recoltarea de țesut de cordon ombilical, recoltarea de sânge și țesut din placentă.
  • Transportul probei de sânge și a unității de țesut ombilical sau placentar în condiții de criogenie.
  • Analiza sângelui și procesarea celulelor stem prin reducere volumetrică (obținerea unui concentrat de celule stem prin separarea acestora de celulele roșii și de plasmă).
  • Stocarea în două recipiente, pentru mai multă siguranță în ipoteza contaminării uneia dintre probe sau în varianta în care în viitor vor fi necesare două tratamente diferite.
  • Depozitarea celulelor stem în recipiente concepute special pentru a rezista la diverse calamități naturale. Stocarea probelor în azot lichid sau în vapori de azot lichid, la -196 grade Celsius.
  • Punerea probei stocate la dispoziția pacientului, oriunde în lume, în eventualitatea unui transplant.
  • Testarea nou-născutului pentru identificarea eventualelor afecțiuni genetice, ceea ce ar permite introducerea unui tratament în timp util.
  • Accesul la sfaturile unui specialist internațional în ce privește etapele, aspectele legislative și financiare ale unei astfel de proceduri.

În România aproximativ 8% dintre părinți aleg să recolteze la naștere, iar în anul 2013 erau deja active 15 bănci private ofertante în zona de family banking de celule stem. Așa cum se subînțelege și din denumire, clienții acestor bănci au siguranța că nimeni altcineva nu poate beneficia de potențialul celulelor stem stocate în România sau în alte țări, contra unei taxe anuale.

Un aspect interesant, în context european, îl constituie legislația Spaniei, care în ciuda faptului că permite funcționarea a două bănci private de celule stem, nu tolerează conceptul de family banking privat.

Cu alte cuvinte, fiecărei probe de sânge stocată pe teritoriul Spaniei i se stabilește profilul HLA (Antigen Uman Leucocitar) și este apoi înregistrată la nivel internațional. În situația în care o probă stocată fie într-una din cele șapte bănci publice, fie într-una din cele private, se descoperă ca fiind compatibilă în cazul vreunui pacient din orice parte a lumii, aceasta va fi considerată ca o opțiune. Totuși, familiile care doresc să păstreze caracterul exclusiv privat al stocării de grefe de celule stem pot apela fără probleme la băncile de pe teritoriul Spaniei, dar probele vor fi stocate în altă țară unde family banking-ul privat este permis de legislație.

Prin comparație, părinții români au o sarcină mai dificilă, piața autohtonă a ofertanților de recoltare celule stem oferind numeroase variante.

Pret celule stemCel târziu în a șaptea lună de sarcină, viitorii părinți care se decid să recolteze celule stem la naștere și să le depoziteze pentru o eventuală utilizare ulterioară, se pot orienta către una din băncile private din România. Deși prețurile recoltării de celule stem variază de la o bancă la alta, diferențele dintre ele nu sunt considerabile. Băncile private oferă pachete de recoltare celule, de la varianta de bază, care include, în general, kitul de recoltare, prelevarea probei de sânge cordonal, transportul în condiții optime și stocarea acesteia, până la soluțiile complete, care implică și recoltarea de țesut placentar și de cordon ombilical sau stocarea în două recipiente.

Când vorbim de subiectul preț recoltare celule stem este binevenită o trecere în revistă a sumelor solicitate de băncile private pentru serviciile de family banking. Haideți să vedem mai exact care sunt ofertele principalilor jucători de pe piața de celule stem.

Prețuri practicate de banca de celule stem Biogenis

Biogenis, banca de celule stem din grupul european FamiCord, se află de 8 ani pe piața românească și este membră ARBACS (Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem). Oferta Biogenis permite clienților personalizarea unui pachet de bază cu diverse opțiuni. Cele două pachete de bază se diferențiază prin metoda de procesare și stocare.

Pachetul CordBlood oferă stocarea integrală a sângelui ombilical prelevat, fără extragerea concentratului de celule stem, și costă 1990 lei. Varianta Start, în care sângele este supus procesului de separare celulară, concentratul de celule stem fiind stocat în două recipiente, costă 2990 lei. Extragerea concentratului, deși poate duce la o pierdere de celule stem în proporție de 10-20%, crește șansele unui transplant fără efect de respingere.

Pentru prelevarea și stocarea de țesut de cordon ombilical, viitorii părinți trebuie să mai achite 590 lei, suma crescând până la 900 lei în cazul în care se dorește stocarea celulelor mezenchimale din țesutul de cordon, acestea fiind diferite de cele conținute în sângele ombilical. Celulele stem mezenchimale se pot diferenția în celule osoase, hepatice, miocardice, tegumentare, cartilaginoase, nervoase și adipoase, având un mare potențial în medicina regenerativă.

Opțiunea de prelucrare și purificare ADN mamă și copil este nou introdusă pe piața de family banking. Cei care doresc să stocheze pentru o perioadă de 18 ani informația genetică trebuie să mai achite o taxă de 880 lei, în schimbul posibilității de a preveni sau de a găsi schemele de tratament potrivite anumitor boli care pot fi descoperite urmărind compoziția genetică a individului.

Transportul este gratuit în cazul folosirii probei pentru transplant.

Dacă lăsăm la o parte opțiunile dispensabile, care țin de stocarea ADN-ului sau de diverse pachete de teste genetice, și pornim de la pachetul Start, pentru a beneficia de avantajele extragerii concentratului de celule stem, la care adăugăm prelucrarea și stocarea de țesut cordonal, avem un preț recoltare celule stem de 4880 lei. La această sumă se adaugă taxa de depozitare anuală, diferită în funcție de metoda de stocare. Se poate plăti în rate sau, dacă reușim să convingem unul, doi sau trei prieteni să devină clienți Biogenis, putem chiar sări peste unul, doi sau trei ani de plată a taxei.

Prețuri practicate de banca de celule stem Stem Sure

Stem Sure, deasemenea membră ARBACS, este reprezentanta în România a Băncii StemCare, cea mai importantă bancă de celule stem din Danemarca. Întrucât probele se stochează în Copenhaga, iar transportul acestora, în condiții de criogenie, într-un termen de maxim 48 de ore de la recoltare, se face cu avionul, este de înțeles că prețurile de recoltare celule stem vor fi mai mari decât cele practicate de firmele care au laboratoare în România. Deasemenea, Stem Sure nu stochează sânge integral, procesarea sângelui prin separare celulară fiind obligatorie.

Toate pachetele includ trusa de recoltare, procedura de recoltare, transportul cu avionul, procesarea prin separare celulară, depozitarea concentratului de celule stem provenite din sângele cordonal într-un recipient bicompartimentat, testarea sângelui. Diferențierea se face la nivelul probei recoltate și în funcție de modalitatea de plată a taxei de stocare.

Cel mai ieftin pachet presupune recoltarea sângelui de cordon ombilical și costă 850 euro. Taxa de depozitare este anuală, în valoare de 70 euro +TVA. Varianta care include și recoltarea de țesut cordonal costă 988 euro, cu o taxă anuală de 85 euro +TVA.

Dacă viitorii părinți aleg să plătească de la început taxa de stocare pentru 18 ani, vor trebui să achite o sume de 1880 euro pentru pachetul cu prelevare sânge de cordon ombilical, sau 1948 euro pentru pachetul cu prelevare sânge și țesut cordonal.

E bine de știut că depozitarea celulelor stem mezenchimale și a gelatinei Wharton, în cazul pachetelor care includ prelevare din țesutul cordonului ombilical, se face în trei recipiente speciale.

La semnarea contractelor trebuie achitat un avans de 55 euro.

În caz de urgență, proba poate fi trimisă oriunde în lume în aproximativ 24 de ore, cu condiția solicitării din partea unui medic sau spital avizat cu acceptul telefonic al clientului. Altfel, proba se eliberează după două cereri din partea clientului, la interval de 30 de zile. Transportul în caz de transplant este gratuit.

Pachetele se pot personaliza prin adăugarea opțiunii de screening metabolic (teste de identificare a unor afecțiuni genetice), costul acesteia variind de la 90 euro până la 150 euro.

Prețuri practicate de banca de celule stem Cryo-Stem Health

Cryo-Stem Health este reprezentanta în România a băncii private de celule stem Cryo-Save, înființată în anul 2000 și considerată lider european în acest domeniu, având cea mai rapidă creștere a numărului de probe stocate în lume (peste 225 00 în anul 2012).

Probele recoltate se transportă în laboratorul din Belgia, pentru procesare individuală și criocongelare în sistem închis, apoi sunt stocate pentru o perioadă de 20 sau 25 de ani. Cryo-Stem Health oferă și varianta stocării în patru probe de celule stem. Deasemenea, extragerea concentratului de celule stem este implicită la oricare dintre pachete.

Pachetul cel mai ieftin oferit de această bancă, Cryo-Cord, include taxa de depozitare pentru primii 20 de ani și este de 1600 euro. Această variantă presupune recoltarea de celule stem din sângele cordonului ombilical, procesarea acestuia prin separare celulară și stocarea în două recipiente. La semnarea contractului, clienții trebuie să achite un avans de 250 euro, urmând ca restul de 1350 euro să fie plătit după naștere și după confirmarea stocării cu succes a celor două probe.

Pachetul Cryo-Cord+ are un cost total de 1950 euro. Diferența de 350 euro se justifică prin recoltarea și procesarea celulelor stem din țesutul cordonului ombilical, precum și prin crioconservarea acestora în două recipiente separate și în cantități egale. La fel ca și în cazul primului pachet, la încheierea contractului se va percepe un avans de 250 euro, urmând ca diferența să fie plătită după naștere și confirmarea stocării cu succes a celor patru probe.

Cryo-Save oferă posibilitatea plății în trei, șase sau douăsprezece rate anuale a onorariului pentru servicii, ulterior nașterii, cu mențiunea că varianta plății în douăsprezece rate implică o taxă suplimentară de 100 euro.

Transportul probelor în cazul unui transplant este gratuit.

În situația în care un membru al familiei viitorului bebeluș este diagnosticat cu o boală ce pune în pericol viața și este tratabilă cu celule stem, Cryo-Save își oferă serviciile de family banking la un preț recoltare celule stem egal cu zero. Ce înseamnă acest lucru mai exact?

Înseamnă că dacă o rudă de gradul întâi este deja diagnosticată cu o boală tratabilă cu celule stem din cordonul ombilical și se află sub tratament coordonat de un medic oncolog sau hematolog, care consimte semnarea unei trimiteri pentru utilizarea celulelor stem, Cryo-Save va oferi gratuit trusa de recoltare și va testa, prelucra și stoca atât probele de sânge din cordonul ombilical al nou-născutului, cât și probele de țesut cordonal. Probele vor fi depozitate gratuit până la momentul transplantului.

Prețuri practicate de banca de celule stem Future Health Biobank

Future Health Biobank reprezintă în România Future Health, liderul global din Marea Britanie în domeniul stocării de celule stem. Laboratoarele unde se procesează și se depozitează probele de sânge și țesut de cordon ombilical sunt localizate în Marea Britanie și Elveția. Toate pachetele ofertate includ obligatoriu extragerea concentratului de celule stem, prelevarea probelor de țesut de cordon ombilical și implică perceperea în avans a unei taxe de 100 euro.

Future Health Biobank propune clienților trei variante de pachete, dintre care doar unul permite plata anuală a taxei de depozitare.

Pachetul standard asigură livrarea trusei de recoltare, transportul probei către laborator, procesarea și crioconservarea probei, testarea sângelui matern, extragerea concentratului de celule stem și stocarea pe o perioadă de 20 de ani, la care se adaugă un bonus de 2 ani. Prețul acestui pachet este de 1950 euro.

O altă variantă propusă de această bancă de celule stem presupune stocarea probelor pe o perioadă de 25 de ani și costă 2350 euro.

În cazul în care clienții doresc să achite anual taxa de depozitare, ei vor trebui să plătească avansul după semnarea contractului, apoi după 40 de zile de la recoltare, suma de 950 euro și pentru perioada de stocare de până la 25 de ani, câte 99 euro.

Clienții Future Health mai pot beneficia de reduceri dacă aleg să recolteze cu această bancă și la următoarele nașteri, sau de gratuitate la taxa de depozitare pe un an (opțional se oferă carduri cadou) în situația recomandării băncii unui prieten sau membru al familiei.

Transportul probelor stocate în cazul unui transplant este gratuit.

Prețuri practicate de banca de celule stem Cells4Life

Cells4Life este o bancă britanică de celule stem, prezentă și pe piața românească. O caracteristică a acestei bănci este modul de stocare a probelor, pentru fiecare mostră oferind depozitare în două locații diferite geografic, una în Sussex, iar cealaltă în Essex. Cell4Life oferă și varianta de stocare a sângelui integral, pe lângă cea de extragere a concentratului de celule stem.

Pachetele din oferta acestei bănci se diferențiază prin tipul de stocare (sânge integral și segment de cordon ombilical sau concentrat de celule stem și segment de cordon ombilical) și prin modalitatea de achitare a taxei de depozitare (anual sau în avans pentru 25 de ani). Elementele comune sunt trusa de recoltare a sângelui din cordonul ombilical și cea de recoltare a țesutului cordonal, serviciile de curierat, testul de viabilitate, testarea sângelui matern și certificarea rezultatelor.

Pachetul Platinum, care include stocarea de sânge integral, în varianta plății anuale a taxei de depozitare în valoare de 90 euro, costă 1790 euro, iar în varianta cu plata în avans pentru 25 de ani, costă 2850 euro.

Pachetul Gold, care include stocarea concentratului de celule stem, în varianta plății anuale a taxei de depozitare, costă 1095 euro, iar în varianta cu plata în avans pentru 25 de ani, costă 1735 euro.

Nu este asigurat gratuit transportul probelor în cazul unui transplant.

Prețuri practicate de banca de celule stem Euromedics Stem Life SA

Euromedics Stem Life SA face parte din grupul internațional Euromedics, stochează doar concentrat de celule stem iar depozitarea se face în România.

Toate pachetele din oferta acestei bănci includ trusa de recoltare, procesarea probei în maxim 24 de ore de la naștere, stocarea concentratului de celule stem pe o perioadă de minim 18 ani, în cel puțin două recipiente separate, testarea probelor și o asigurare de 213 000 euro care acoperă transportul celulelor oriunde în lume, intervenția medicală și, în plus, transportul și cazarea părinților în cazul necesității un transplant.

Pachetul de bază, Basic, presupune recoltarea celulelor stem hematopoietice din sângele de cordon ombilical și stocarea în două unități diferite. Costul pachetului este de 3193 lei, iar taxa de depozitare anuală este de 77 euro +TVA.

Pachetul Plus asigură și prelevarea de țesut de cordon ombilical, costă 4438 lei și presupune stocarea în cinci unități diferite, cu o taxă anuală de 115 euro+TVA.

În pachetul Premium se asigură și recoltarea celulelor stem mezenchimale din gelatina Wharton, stocarea tuturor probelor în 8 unități diferite. Costul pachetului este de 5153 lei, iar taxa de depozitare anuală este de 120 euro+TVA.

Euromedics Stem Life SA oferă și posibilitatea achitării prețului de recoltare celule stem în maxim 45 de rate egale. Un aspect interesant în ce privește politica aplicării de reduceri în cazul acestei bănci de celule stem este faptul că toți clienții Sony Center beneficiază de o reducere de 20% la pachetul de procesare, fără a include însă taxa de stocare anuală.

Prețuri practicate de banca de celule stem MLB Cells

MLB Cells aparține de compania elvețiană de biotehnologie MLB Cells SA. Unitatea de prelucare și stocare se află în Germania, iar laboratorul companiei activează alături de CBT (Centrul pentru boli imunitare ale sângelui și medicina transfuziilor). Această bancă recoltează atât sânge din cordonul ombilical cât și țesut cordonal. Procesul de separare celulară este obligatoriu, stocându-se exclusiv concentrat de celule stem. În plus, MLB Cells recoltează și celule stem din măduva osoasă, la recomandarea sau cu acordul medicului personal, în cazul necesității unui tratament cu propriile celule stem.

Întrucât depozitarea se face în Germania, MLB Cells percepe o taxă în avans, la achiziționarea trusei de recoltare, de 150 euro. Ulterior, după 14 zile de la confirmarea stocării cu succes a probelor, trebuie achitată o primă rată de 480 euro, în cazul în care prelevarea s-a efectuat doar din sângele cordonului ombilical, și de 642 euro, pentru prelevare din sânge și țesut cordonal. A doua rată este de 480 euro în ambele variante, și se achită în șase luni de la confirmarea stocării. Taxa de depozitare se achită anual în următorii 19 ani, și este de 60 euro pentru prima variantă de pachet (sânge cordonal) și de 75 euro pentru cealaltă (sânge și țesut).

Deci, pentru pachetul standard (sânge cordonal), se achită un preț recoltare celule stem de 2250 euro, iar pachetul extins (sânge și țesut cordonal)implică un preț recoltare celule stem de 2697 euro.

MLB Cells pune la dispoziția clienților mai multe variante de plată, cu avans mai mare sau plată integrală, care pot duce la economii substanțiale. Deasemenea, MLB asigură punerea la dispoziție a probelor și transportul la locul transplantului, în conformitate cu reglementările aplicabile în Germania și la nivel internațional.


Cu un Like vezi tot ce publicăm: