5 criterii de care să ții cont când alegi scutecele pentru bebelușul tău

Bebe a venit pe lume și e cel mai frumos, mai dulce, mai drăgălaș, mai delicat și mai iubibil pui de om! Ai face orice ca să îl știi mulțumit și fericit și cu siguranță îți dorești tot ce e mai bun pentru el. Așadar: cum alegi cele mai bune scutece și de ce anume trebuie să ții cont?

1.  De unică folosință, sau reutilizabile?

Scutecele de unică folosință sunt disponibile în orice magazin, în ambalaje cu număr variabil de bucăți, cu mărimi adecvate vârstei și dimensiunilor bebelușului. Ele conțin un miez absorbant, îmbrăcat în mai multe straturi de material care lasă pielea să respire.

Scutecele reutilizabile, denumite și scutece textile, au un strat exterior impermeabil și un strat interior absorbant și detașabil. Stratul interior poate fi spălat, uscat și refolosit, fiind reprezentat de fibre  naturale din bumbac sau bambus.

2.  Compoziție

Indiferent ce tip de scutece pentru bebeluși vei alege, acestea vor fi în contact direct cu pielea bebelușului timp de câțiva ani, prin urmare e important pentru orice părinte să opteze pentru o variantă care să nu îi facă rău celui mic.

Scutecele textile, reutilizabile, au insertul detașabil fabricat din bumbac, bambus sau cânepă. Materialele sunt naturale, adesea provin din culturi certificate ca organice și nu conțin nici un fel de adaosuri, motiv pentru care se consideră că nu implică nici un fel de risc ascuns.

Scutecele de unică folosință, ecologice, au interiorul absorbant confecționat din materiale naturale, albite cu oxigen activ (nu cu clor). Ele nu conțin ftalați, geluri sau parfumuri și nici reziduuri chimice din perioada prelucrării.

Scutecele de unică folosință obișnuite nu reprezintă un risc cunoscut pentru sănătatea celor mici. Pe de altă parte, gelurile absorbante de tip polimer, poliacrilatul de sodiu, dioxina sau parfumurile au capacitatea de a declanșa posibile reacții alergice.

3.  Vârstă și dimensiuni

Corespondența între dimensiunile bebelușului și mărimea scutecului este esențială pentru o protecție eficientă împotriva scurgerilor de urină. Mărimile scutecelor sunt indicate prin cifre de la 1 la 5, ele corespunzând unor intervale de greutate care variază ușor, în funcție de marcă.

Totuși, dacă bebelușul tău e mai mare sau mai înalt decât media pentru vârsta lui, dacă are o constituție deosebită sau dacă se află aproape de limita superioară a greutății indicată pentru mărimea respectivă, se poate să fie nevoie să  treci, anticipat, la numărul următor.

Un alt semn că mărimea pe care o folosești începe să fie prea mică e reprezentat de apariția, pe pielea coapselor, a urmelor de la banda elastică de la marginea scutecului.

4.  Design

Unele branduri au o formă și o construcție a scutecului care îl pot face mai confortabil pentru copii. În cazul gamelor pentru nou-născuți, există scutece cu un decupaj special în zona bontului ombilical, care previne udarea acestuia și apariția infecțiilor. Alte modele au zona dintre picioare mai îngustă, astfel încât să lase cât mai mult pielea să respire – un avantaj incontestabil pe timp de vară.

Există modele de scutece cu imprimeuri jucăușe sau cu un design atractiv, care arată bine pe sub rochițele de vară, sau care îi atrag pe bebeluși, care vor sta cu plăcere să fie schimbați, în loc să încerce să o ia la fugă, înapoi la joacă.

5.  Sistemul de închidere

Scutecele clasice se închid în general cu ajutorul unor benzi adezive laterale. Alte modele au un arici fin și moale, care nu îl zgârie pe bebe, dar care menține scutecul la locul său. Benzile acestea sunt elastice, ceea ce permite reglarea circumferinței în funcție de burtica bebelușului.

Scutecele reutilizabile se încheie cu un sistem de capse din plastic foarte fiabile, care pot fi utilizate pe termen lung.

Scutecele – chiloțel sunt scutece destinate copiilor ceva mai mari, sau celor care se află în perioada de tranziție către oliță sau toaletă. Copiii le pot folosi ca pe un chiloțel normal: le pot scoate sau le pot trage la loc atunci când merg la baie. Pe de altă parte, hainele sunt mereu protejate, iar în cazul unor accidente, ele pot fi schimbate ușor, prin ruperea benzilor laterale.

Alegerea brandului de scutec este o opțiune personală, care trebuie să țină cont de eventualele sensibilități ale copilului, de stilul de viață și de bugetul familiei. Dar toate aceste argumente enumerate mai sus merită luate în considerare înainte de a opta pentru un anumit produs.

Sursă foto: www.pexels.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*