Un nou tip de celule stem ar putea revoluționa tratarea bolilor grave

Cercetătorii au reușit să creeze un nou tip de celule stem care ar putea accelera vindecarea unor boli prin tratamente mai sigure.

Încă de la primele vești ale rezultatelor obținute de cercetătorul japonez Shinya Yamanaka, care a găsit o cale de a trata celulele pielii cu patru gene, pentru a le reprograma să regreseze în celule embrionare, toată lumea medicală a încercat să găsească tratamente cu celule stem mai inovatoare.

Alzheimer-tratat-cu-celule-stemCelulele stem pot fi programate să devină orice tip de celulă din corp, astfel că în viitor ar putea fi folosite la tratarea unor boli grave ca diabetul sau maladia Alzheimer.

Cercetările japonezului au însemnat și că aceste viitoare tratamente pot fi realizate din celulele proprii ale pacientului, fără riscul de rejecție a transplantului de celule stem.

Acum, cercetătorii conduși de Dr. Andras Nagy de la Mount Sinai Hospital Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute din Toronto au anunțat o nouă descoperire care va schimba istoria medicinei moderne și cercetările bazate pe celule stem.

Grupul de cercetători a publicat o serie de studii în care vorbesc de descoperirea unei noi clase de celule stem, numită clasa F, pe care ei au reușit să o creeze în laborator.

Nagy susține că celulele stem din clasa F au avantaje majore față de celulele stem obținute de Yamanaka și numite celule stem pluripotente induse. În timp ce acestea din urmă folosesc un virus pentru a introduce patru gene care reprogramează celulele, celulele stem produse de echipa lui Nagy se folosesc de o tehnică mai veche.

Astfel, echipa lui Nagy de cercetători folosește transpozoni, niște bucăți mici de ADN care se pot insera în părți diferite ale genomului. Spre deosebire de virusuri, acești transpozoni pot fi extrași odată ce și-au terminat treaba, fără să aducă vreun risc pacientului.

Echipa de cercetători din Toronto condusă de Nagy a descoperit că acești transpozoni sunt un vehicul mult mai bun pentru transportarea informațiilor de reprogramare celulară. Astfel, celulele din pielea pacientului se pot transforma mai ușor și mai rapid în celule stem gata de transplant.

În plus, tehnica acestor cercetători permite utilizarea antibioticului doxiciclină, care este un medicament foarte comun, pentru a porni și opri cele patru gene care participă la reprogramarea celulară. Adăugarea doxiciclinei la culturile celulare activează transpozonii, pornind astfel procesul de regresie spre celule stem din celulele pielii, în timp ce scoaterea antibioticului din uz dezactivează genele responsabile cu reprogramarea.

Această metodă, spune Nagy, este mai sigură decât cea a japonezului, deoarece în cazul virusurilor, aceștia puteau sau nu să ajungă la celule pentru a le reprograma, în timp ce transpozonii sunt mult mai ușor de trimis la locul potrivit în genom.

”Celulele pluripotente induse sunt ca un fel de frate și soră cu celulele corpului, în timp ce celulele stem din clasa F sunt ca un fel de gemeni mono zigoți, adică sunt mult mai asemănătoare și riscul de rejecție este mult redus”.

Această caracteristică este un potențial avantaj al metodei cu transpozoni, deoarece orice tratament cu celule stem are nevoie de o cantitate mare din aceste celule specializate pentru a trata boli ca diabetul, infarctul miocardic sau maladia Alzheimer.

În plus, Nagy și echipa sa au putu oferi detalii nemaiauzite despre procesul prin care celulele adulte ale pielii reacționează la prezența celor patru gene și întineresc, pentru a se reprograma mai apoi în scopul vindecării unui țesut bolnav.

Cu cât medicii dețin mai multe informații despre proces la nivel molecular, cu atât pot controla mai bine tratamentele pe bază de celule stem și pot anticipa anumite reacții din organism.

Deși vor mai trece ani de zile până ce aceste tratamente pe bază de celule stem vor putea fi folosite pe pacienți, oamenii de știință sunt plini de încredere că un nou tip de celulă stem ar putea ajuta la înțelegerea proceselor de vindecare și astfel accelera cunoașterea fenomenelor la nivel celular.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*