Un hidrogel injectabil ar putea stimula celulele stem să restituie vederea sau să repare leziuni cerebrale

Un studiu recent relevă că un așa numit hidrogel injectabil ar putea stimula celulele stem transplantate să ajute corpul la regenerarea creierului după un atac cerebral sau să readucă parțial vederea șoarecilor orbi.

Cercetătorii Molly Shoichet și Derek van der Kooy, de la Universitatea din Toronto, Canada au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul medical Stem Cell Reports.

Refacerea-vederii-cu-celule-stemEchipa a vrut să rezolve problemele care surveneau la un transplant de celule stem: deși cercetătorii pot crea cu succes celule stem în laborator, acestea nu se comportă întotdeauna așa cum ai dori după transplantarea lor în corpul unui pacient. Uneori, celulele stem mor după transplant, sau nu se pot îngloba în mediul înconjurător și nu funcționează așa cum trebuie pentru a vindeca pacientul.

Echipa de la Toronto a inventat acest hidrogel pentru a ajuta celulele stem să se lipească în țesutul în care sunt injectate. Hidrogelul este alcătuit din două substanțe numite metilceluloză și hialuronan. Prima substanță formează un fel de gel care ține laolaltă celulele stem pe timpul transplantului, până la atingerea locului unde trebuie să se fixeze. Hialuronanul le ajută să supraviețuiască până ce sunt înglobate în corpul gazdei.

”Prin acest amestec fizic a două materiale obținem cele mai bune rezultate de ambele părți”, a spus Shoichet.

În cazul șoarecilor orbi, injectarea cu hidrogel alături de celulele stem a făcut ca răspunsul la lumină să le crească cu circa 15%, ceea ce arată că au început din nou să vadă.

După primele teste, echipa a decis să treacă la pasul următor. Ei au înconjurat celulele stem progenitoare și celulele stem neuronale în hidrogel, apoi au injectat cocktailul în creierele șoarecilor care au suferit recent atacuri cerebrale.

În doar câteva săptămâni, șoarecii au arătat îmbunătățiri motorii, de coordonare și orientare, potrivit cercetătorilor.

Următoarele teste se vor face pe șobolani care au suferit atacuri cerebrale, deoarece aceștia au creierul mai mare și este mai ușor de urmărit ce se întâmplă după injectarea cu celule stem și hidrogel.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*