Transplant cu celule stem: cazul Anastasia

Recoltarea şi stocarea de celule stem la naştere a devenit o practică uzuală în rândul populaţiei din ţara noastră. Dovadă stă faptul că majoritatea tinerilor viitori părinţi solicită informaţii şi date referitoare la această procedură şi, nu se opresc doar la informare, ci majoritatea viitoarelor mame se prezintă la unităţile medicale unde urmează să aibă loc naşterea, cu kitul special de recoltare.

O bună informare face ca fiecare dintre noi să conştientizeze importanţa unei astfel de proceduri bazate pe cercetările şi descoperirile medicale ale ultimilor ani.

Datele necesare şi informaţiile legate de proprietăţile excepţionale ale celulelor stem şi de performanţele medicale care se pot atinge prin folosirea acestora, sunt puse la dispoziţie prin intermediul presei scrise şi vorbite, al mediului on line şi prin contactul direct cu reprezentanţii băncilor de celule stem.

Părinţii înţeleg că este un act de asumare  decizia de a recolta şi a  stoca celule stem. Astfel se asigură o şansă în faţa bolilor, atât pentru copilul la a cărui naştere se recoltează, cât şi pentru posibile rude ce pot fi compatibile.

Însă odată cu acestă informare apare şi o  întrebare firească pe care şi-o pun majoritatea viitorilor părinţi. S-a realizat un transplant de celule stem pentru un copil din ţara noastră la a cărui naştere s-a făcut recoltare de celule? Răspunsul este da! Cazul Anastasia este deja cunoscut în rândurile celor care urmăresc cu interes evoluţia tratamentelor ce pot fi efectuate cu celule stem.

În anul 2011 s-a născut Anastasia, micuţa suferind lipsa oxigenării creierului în momentul naşterii, fapt datorat cordonului ombilical înfăşurat în jurul gâtului micuţei în eşarfă, dar şi înnodat. Iniţial s-a optat pentru naşterea naturală, fapt ce nu a fost posibil, recurgându-se la operaţia de cezariană efectuată de urgenţă.

Lipsa oxigenării creierului în momentul naşterii a condus în timp la diagnosticarea micuţei în jurul vârstei de doi anişori şi jumătate cu tetrapareză cerebrală infantilă formă spastică distonică bilaterală.

Micuţa s-a aflat sub observaţie pentru dezvoltare întârziată psihomotorie, iar în jurul vârstei de optsprezece luni gradul de dezvoltare al micuţei era îngrijorător. Manifesta control slab al capului, lipsa controlului trunchiului, utilizarea doar a mâinii stângi, însă şi aceasta cu mare greutate, imposibilitatea folosirii mâinii drepte, o limitare a câmpului vizual. S-au recomandat şi urmat tratamente de igienă posturală, kinetoterapie, însă rezultatele au întârziat să apară.

Boala este extrem de gravă, însă copilul pare să aibă o şansă de vindecare prin folosirea celulelor stem. Părinţii Anastesiei sunt printre cei care au decis recoltarea şi stocarea de celule stem într-o bancă din ţara noastră, asigurând astfel o şansă la vindecare.

Astfel, banca de celule stem unde părinţii au ales să depoziteze celulele recoltate la naştere  a venit în ajutorul micuţei. Depozitul de celule a fost trimis în Polonia, la Spitalul Universitar de Copii din Cracovia.

Revoluţionarul tratament a constat într-o puncţie lombară şi infuzie de celule stem mezenchimale în lichidul cefalorahidian. Rolul celulelor stem a fost acela de a îmbunătăţii circulaţia cerebrală, de a da naştere unor noi vase de sânge şi de a îmbunătăţii legăturile nervoase. Procedura se poate repeta, iar în cazul Anastasiei rezultatele nu au întârziat să apară.

Cazul Anastasiei este dovada clară că viaţa poate fi salvată de celulele stem recoltate la naştere.

Banca de celule stem Biogenis este membră a grupului FAMICORD, grup din care fac parte 14 ţări şi care a realizat astfel primul transplant de celule stem din Europa Centrală şi de Est. Biogenis dă posibilitatea clienţilor de a alege să stocheze celule fie în ţară, fie în una din ţările membre grupului.

Banca Biogenis funcţionează sub legislaţia română şi oferă clienţilor posibilitatea unei asigurări integrale a costurilor unui transplant de celule stem cu o acoperire de 200.000 de Euro.

Banca poate stoca probe de sânge integral sau procesat, în mai multe recipiente, între 2 şi 7. De asemenea, asigură şi stocarea de bucăţi din cordonul ombilical.

Biogenis este mebru fondator al Asociaţiei Române a Băncilor de Celule Stem, organizaţie non-guvernamentală la nivel naţional.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*