Terapia cu celule stem ar putea să trateze boala Alzheimer

Există mari șanse ca toți copiii de astăzi să trăiască mai mult decât părinții lor, dar cu atât de multe boli cronice care acaparează populația, sunt riscuri mari ca ei să nu se bucure neapărat de o bătrânețe sănătoasă. Alzheimer este o astfel de boală care tulbură liniștea bătrâneții. Fiind cea mai frecventă formă de demență, celulele creierului își pierd structura și funcția normală, ducând la declinul cognitiv sever și ireversibil. Potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății, există șapte milioane de cazuri noi pe an.

Pe de altă parte, medicii înțeleg tot mai bine cum acționează Alzheimer și cum poate fi tratată cu celule stem. Viitorii părinți sunt din ce în ce mai încurajați să apeleze la o bancă de celule stem, așa cum este Biogenis în România, pentru a depozita celulele stem ale bebelușului. În urma tuturor cercetărilor și studiilor, se poate afirma cu îndrăzneală că celulele stem candidează pentru vindecarea bolii Alzheimer.

Ce se întâmplă în creierul afectat de Alzheimer?

Deși cercetătorii nu își dau încă seama care sunt factorii declanșatori ai bolii Alzheimer, ei știu cu precizie ce se întâmplă în creier atunci când boala preia conducerea. Pe scurt, două proteine care există în mod normal în creier – din motive necunoscute încă – devin toxice pentru creier, perturbând astfel echilibrul sănătos. Pe masura ce proteinele toxice se înmulțesc, ele formeaza structuri anormale care interferează cu funcționarea normală a celulelor creierului astfel încat acestea sa nu mai poată comunica una cu alta. Ca urmare, celulele mor și creierul se micșorează.

Știind cum acționează boala Alzheimer, cercetătorii susțin că tratarea afecțiunii se bazează pe prevenirea acumulării acestor proteine toxice. Terapiile cu celule stem care pot înlocui celulele deteriorate sau moarte reprezintă cea mai puternică soluție.

Cum pot celulele stem să combată boala Alzheimer?

Celulele stem sunt celule nespecializate care au capacitatea de a genera celule noi de aproape orice fel. Având în vedere semnalele chimice și genetice corecte, aceste celule se vor diviza pe o serie de generații pentru a da naștere în cele din urmă unor celule foarte specializate, inclusiv neuronilor.

Experții în neurologie consideră că mecanismele distructive ale bolii Alzheimer ar putea fi oprite și neuronii distruși ar fi restaurați dacă medicii ar putea găsi o modalitate de a implanta celulele stem în părțile afectate ale creierului și de a le stimula să se transforme în noi celule funcționale normale.

Cercetările recente au arătat că acest lucru este într-adevăr posibil. Într-un studiu efectuat la Universitatea din California în 2014, celulele stem au fost transplantate în creierul șoarecilor care sufereau de Alzheimer, ceea ce a redus acumularea de plăci beta-amiloid, inversând astfel patologia care stă la baza bolii.

Și mai recent, în 2018, Clinica Trinity Fukuoka din Japonia a efectuat primul transplant oficial de celule stem pentru tratarea bolii Alzheimer. Au fost tratați trei pacienți, cărora li s-a administrat milioane de celule stem autologe, adică propriile celule stem ale pacientului. Medicii au ales să folosească celule stem autologe pentru a minimiza riscul respingerii. Deși vor fi necesare mai multe luni sau poate ani pentru a observa rezultatul tratamentului cu celule stem, se poate afirma că au fost depășite mari obstacole.

Efectuarea terapiei cu celule stem pe un organ atât de delicat cum este creierul uman necesită foarte multă precizie. În primul rând, celulele stem trebuie să fie implantate în siguranță în zonele afectate ale creierului. În al doilea rând, celulele trebuie să se transforme cu succes în tipul specific al celulelor creierului care au fost deteriorate. În cele din urmă, aceste celule transformate trebuie să producă substanțele pe care celulele creierului le produc în mod natural în cantități normale. Acest progres reprezintă un moment central în lupta împotriva bolii Alzheimer – pentru prima dată, vor fi disponibile, în sfârșit, dovezi solide despre cum pot trata celulele stem boala Alzheimer.

Multe alte studii arată că tipul și sursa de celule stem utilizate sunt de o importanță critică. Celulele stem pot fi recoltate din măduvă osoasă, din țesut adipos și din placentă. Cu toate acestea, celulele stem mezenchimale din sângele ombilical  se dovedesc a fi cei mai buni aliați în lupta împotriva bolii Alzheimer.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*