Stocarea celulelor stem în România

Celulele stem sunt celule unice, se pot diviza și au potențialul de a se diferenția în mai multe tipuri diferite de celule. S-ar putea spune că celulele stem reprezintă fundația vieții. Orice ființă umană se dezvoltă din prima celulă stem, și anume celula de ou fertilizată. Celulele stem se diferențiază în mai mult de 200 de tipuri diferite de celule și prezintă trei caracteristici semnificative.

Întâi de toate, celulele stem pot să se specializeze în funcție de diviziunea celulară. Astfel, ele pot fi celule sanguine, celule musculare, celule ale creierului sau altfel de celule. În al doilea rând, celulele stem se pot reînnoi. Ele se pot diviza și pot produce o copie cu aceleași proprietăți. Celulele stem sunt celule universale. Practic, ele nu s-au dezvoltat încă în tipuri de celule cu funcții specifice. Toate aceste caracteristici speciale fac ca celulele stem să fie deosebit de importante pentru medicina regenerativă și pentru aplicațiile terapeutice.

Fiecare celulă din cele 100 de miliarde de celule din corpul unui adult provine dintr-o singură celulă stem – celula fecundată de ou din care se dezvoltă o ființă umană în numai nouă luni. Sarcinile naturale ale celulelor stem sunt construirea, regenerarea și repararea. Totuși, aceste abilități ale celulelor stem se diminuează cu cât trece timpul, de aceea celulele stem mai tinere sunt de interes deosebit pentru aplicațiile medicale.

Celulele stem din cordonul ombilical sunt tinere, multipotente și nepoluate. Practic, aceste celule sunt celulele-ouă fertilizate, care se dezvoltă într-o întreagă ființă umană. Celulele stem din interiorul corpului nostru îmbătrânesc odată cu noi și pot suferi daune cauzate de boli și de influențele mediului. Celulele stem din cordonul ombilical sunt diferite. În ultimele trei luni de sarcină, celulele stem încep să migreze. Împreună cu fluxul sanguin, celule stem ajung în măduva osoasă. Acesta este și motivul pentru care circulația sanguină a copilului nenăscut conține atât de multe celule stem viabile.

Prin urmare, cordonul ombilical conține milioane de celule stem, care sunt de neegalat din punct de vedere etic. Datorită potențialului ridicat de dezvoltare, ele pot deveni o varietate de tipuri de celule. Toate celulele noi din sânge, sistemul imunitar al organismului, precum și alte țesuturi se pot dezvolta din celulele stem din cordonul ombilical.

Celulele stem sunt ușor de recoltat imediat după naștere printr-o procedură fără risc pentru mamă și pentru copil. În momentul semnării contractului de recoltare cu un reprezentant Biogenis, veți primul setul de recoltare și de transport. În ceea ce privește stocarea celulelor stem, trebuie să știți că celulele sunt înghețate prin crioconservare, utilizând azot lichid la aproximativ minus 180 de grade Celsius, unde își mențin proprietățile vitale. Astfel, celulele stem din cordonul ombilical nu îmbătrânesc și rămân neafectate de mediu și de boli.

Imediat după naștere și după recoltarea celulelor stem, va trebui să apelați la numărul de telefon de urgență. Personalul autorizat și specializat al băncii Biogenis va transporta celulele recoltate până la banca de celule stem. Aici, proba va fi analizată, prelucrată și stocată în condițiile de criogenie deja explicate. După îndeplinirea tuturor acestor proceduri, Biogenis vă va înmâna certificatul de stocare a celulelor stem în condiții de criogenie.

Celulele stem din cordonul ombilical sunt mult prea importante pentru a le arunca. Cordonul ombilical, care are în mod normal o lungime de 50-60 de centimetri, este un rezervor unic de celule stem. Totuși, în continuare, prea multe persoane decid să nu folosească aceste resurse prețioase. Experții estimează că aproximativ 95% din toate cordoanele ombilicale sunt aruncate la naștere. Atunci când sângele și țesutul din cordonul ombilical sunt depozitate, celulele stem vor fi disponibile ca măsură de precauție pentru o îndelungată perioadă de timp.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*