Recoltarea celulelor stem – pas cu pas

Procedura de recoltare a celulelor stem ombilicale are loc imediat după venirea pe lume a bebelușului și este sigură și nedureroasă atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. Această procedură poate fi efectuată de către medicul care asistă nașterea, de către un obstetrician privat sau chiar de către moașă.

De îndată ce nou-născutul a venit pe lume în deplină siguranță, fie în mod natural, fie prin cezariană, cordonul ombilical este clampat, după care este șters cu o soluție antiseptică, fiind pregătit pentru recoltarea sângelui. Dacă mămica a semnat un contract de depozitare a celulelor stem ombilicale cu o bancă privată, acea bancă va pune la dispoziție un kit de recoltare a celulelor stem, pe care mama îl va avea în geanta de maternitate în ziua nașterii.

Medicul sau moașa va introduce un ac într-una din venele cordonului ombilical și va recolta sângele. Apoi, sângele astfel recoltat va fi transferat la laboratorul de specialitate sau la banca de celule stem, folosind anumite recipiente speciale care au abilitatea de a menține temperatura și integritatea corespunzătoare a sângelui recoltat din cordonul ombilical.

Prelucrarea sângelului recoltat din cordonul ombilical

Odată ajuns la laboratorul de specialitate, sângele ombilical este supus unei proceduri standard de prelucrare care implică eliminarea celulelor roșii din sânge. Este un process cunoscut adesea sub denumirea de reducere a volumului. Este absolut necesară această prelucrare deoarece celulele roșii care se găsesc în sânge au fost asociate cu efecte secundare dăunătoare în cazul unui transplant de celule stem ombilicale.

Majoritatea băncilor de celule stem publice și private din întreaga lume recurg la această procedură standard de prelucrare a sângelui ombilical. Pe lângă diminuarea efectelor secundare, înghețarea și depozitarea celulor stem vor fi mai sigure, deoarece celulele vor fi mai puțin afectate. Celulele roșii pot afecta întreg eșantionul de celule stem, atât în ceea ce privește înghețarea, cât și dezghețarea, deoarece celulele roșii nu pot supraviețui procesului de înghețare și dezghețare și pot conduce astfel la complicații post-transplant.

Depozitarea celulelor stem – ce presupune?

Dacă respectă standardele de calitate, sângele recoltat din cordonul ombilical și prelucrat în laboratorul de specialitate, va fi apoi înghețat și depozitat pe termen lung.

Este foarte important ca sângele din cordonul ombilical să fie depozitat cât mai curând după recoltare. Ideal, sângele recoltat la naștere din cordonul ombilical ar trebui să ajungă la laborator și să fie prelucrat în decurs de maximum 72 de ore de la naștere. Cu cât timpul de la naștere și până la crioprezervare este mai scurt, cu atât se poate menține calitatea sângelului recoltat. De asemenea, este posibilă recoltarea și depozitarea țesutului ombilical, un segment al cordonului ombilical. Acest țesut este o sursă bogată de celule stem mezenchimale, foarte folosite în cercetările medicale curente și care au un potențial uriaș de a trata o varietate de afecțiuni autoimune și leziuni musculare sau osoase.

Odată înghețate, celulele stem pot fi depozitate timp de mai multe decenii, în funcție de calitatea procedurii de crioconservare. Dacă la un moment dat în viitor veți avea nevoie de celule stem pentru efectuarea unui anumit tratament, trebuie doar să contactați banca de celule stem cu care ați semnat un contract și să îi acordați permisiunea de a lua legătura cu echipa medicală care se va ocupa de tratamentul cu celule stem. Iată cum depozitarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical al bebelușului este o ocazie formidabilă de a intra în posesia unui tratament miraculos, care ar putea însemna un colac de salvare.

Recoltarea celulelor stem ombilicale este o procedură simplă, sigură, rapidă și nedureroasă, dar care s-ar putea dovedi cea mai inspirată decizie pe care ați luat-o vreodată.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*