Neha, fetița de șase ani salvată de transplantul cu celule stem

Din ce în ce mai multe cazuri de copii a cărora viață a fost salvată de către celulele stem se fac publice în ultimul timp. Și asta nu poate decât să fie un semn bun pentru viitorul medicinei regenerative și al omenirii, în principal.

neha

De data aceasta, a fost rândului unei fetițe de numai șase ani, pe numele ei Neha care suferea de o boală metabolică gravă, să fie salvată de un transplant de celule stem. Neha, fetița de șase ani din India, ce suferea de o tulburare metabolică gravă numită Mucopolizaharidoza tip VI, a primit un transplant de celule stem ombilicale recoltate chiar de la fratele ei mai mic.

Povestea micuției luptătoare. Pe la vârsta de un an, părinții micuției au observat că Neha nu mai crește și nu se mai dezvoltă așa cum ar trebui și au cerut părerea mediculor. În urma consulatațiilor, aceștia au diagnosticat-o pe micuță cu o rară tulburare metabolică, Mucopolizaharidoza tip VI. Această boală este cauzată, în principiu, de  lipsa enzimelor ce procesează carbohidrații. Mai exact,  carbohidrații din alimente nu pot fi procesați de către organism, ducând la leziuni ale celulelor. Specialiștii susțin că în primele luni, bebelusii cu astfel de defecte genetice par a fi sănătoși, însă,  pe măsură ce leziunile celulare se acumulează, ei încep să aibă întârzieri de creștere și dezvoltare normală. Printre cele mai comune simptome se numără înălțimea mică, modificări scheletale, tulburări motorii, defecte ale inimii și dificultăți de vedere. Starea de sănătat a celor  cu mucopolizaharidoză se înrăutățește progresiv, astfel că ei nu ajung să supraviețuiască mai mult de cea de-a două decadă a vieții.

Cercetările îndelungate au dus la descoperirea soluției salvatoare.

În ultimii zece ani, echipa de cercetători ai doctorului Kurtzberg de la Universitatea Duke a demonstrat că aceste tulburările metabolice pot fi tratate cu succes prin transplantul de celule stem. Celulele cordonului ombilical pot corecta metabolismul  astfel încât acesta să creeze enzimele necesare pentru buna funcționare a organismului.

Astfel că, medicii le-au sugerat părinților micuței să conceapă al doilea copil de la care să se recolteze celule stem.

Iar minunea a avut loc la doi ani de la nașterea fratelui mai mic, când medicii de la Spitalul Apollo din Chennai, India, i-au transplantat Nehei proba de celule stem ombilicale a fratelui. În prezent, fetița a depășit cu succes pragul celor  200 de zile post-transplant. Medicii susțin că micuța vorbește fluent și răspunde excelent la comenzi fizice și emoționale.

Sursă foto: parentsguidecordblood.org


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*