Cum decurge procesul de recoltare al celulelor stem la naștere?

Din ce în ce mai mulți părinți aleg să recolteze celulele stem la naștere, dorind să fie precauți și să asigure viitorul bebelușului din punct de vedere al sănătății. Celulele stem sunt prelevate imediat după naștere din cordonul ombilical al nou-născutului, sângele recoltat fiind cea mai bogată sursă de celule stem hematopoietice, globule roșii, leucocite, plasmă și trombocite.

De ce ar trebui să optezi și tu pentru recoltarea celulelor stem?

Până în momentul de față, există zeci de studii clinice care au dovedit faptul că celulele stem pot fi folosite cu succes în tratarea unor boli grave. Iar statisticile ne spun că la nivel mondial au existat deja peste 40.000 de transplanturi de celule stem pentru afecțiuni precum limfom, mielodisplazie sau anemie aplastică severă. Însă, celulele stem mai pot fi folosite ca tratament pentru boli cardiovasculare, boli neurologice, boli ortopedice, tulburări congenitale, leucemii și multe altele.

Nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui să recoltezi celulele stem la naștere. Este o procedură nedureroasă, care nu pune viața bebelușului în pericol și nici a proaspetei mămici. Alege o bancă de celule stem serioasă, care să îți explice toate detaliile de care ai nevoie pentru a lua cea mai bună decizie pentru bebelușul tău.

Cum se recoltează celulele stem?

Una dintre întrebările cele mai frecvente pe care părinții le pun este legată de desfășurarea procedurii  de recoltare a celulelor stem. Primul lucru pe care trebuie să îl știi este faptul că recoltarea sângelul din cordonul ombilical se face cu ajutorul unor metode non-invazive, în cadrul unei proceduri simple și scurte. Practic, recoltarea celulelor stem se face folosind un set special de recoltare. Cea mai des folosită metodă de recoltare este tehnica închisă, atunci când obstetricianul sau asistenta medicală canulează vena cordonului ombilical folosind un ac conectat la o pungă pentru sânge și recoltează aproximativ 75 de ml de sânge. Această procedură poate să aibă loc atât înainte, cât și după expulzarea placentei și nu influențează în niciun fel experiența nașterii.

După ce sângele a fost recoltat, el este transportat în condiții de siguranță până la banca de celule stem unde va fi testat, prelucrat, crioconservat și stocat în condiții de criogenie, respectând toate normele legale și profesionale. În România, stocarea celulelor stem este posibilă din anul 2010, atunci când Biogenis a primit acreditarea Autorității Naționale de Transplant. Stocarea celulelor stem se face în criotancuri la -196 de grade Celsius în vapori de azot lichid.

Când nu este indicată recoltarea celulelor stem?

Chiar dacă majoritatea părinților își doresc să aibă siguranța viitorului copilului din punct de vedere al sănătății, există și câteva situații în care recoltarea celulelor stem la naștere este contraindicată. Iată câteva exemple de astfel de situații: dezlipire prematură a membranelor, placenta previa (anomalie de inserție a placentei, situată prea jos în uter) sau rupturi ale părților moi.

Dacă în anumite situații, recoltarea de celule stem din cordonul ombilical este contraindicată, în alte situații această decizie rămâne la latitudinea medicului. Aici intră nașterile premature, nașterile multiple, diverse afecțiuni anterioare nașterii cum ar fi HIV sau hepatita B sau complicații ce au apărut în timpul sarcinii sau al travaliului (preeclampsie, anomalii grave, etc.).


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*