Celulele stem pot ajuta la repararea discurilor intervertebrale deteriorate

Dacă țesutul fibrocartilaginos din coloana vertebrală degenerează în timp, un disc intervertebral numit amortizorul de șoc între vertebrele coloanei vertebrale poate aluneca atingând nervi importanți din organism. Consecințele acestui proces includ durere intensă sau chiar paralizie.

Celulele stem pot ajuta la repararea discurilor intervertebrale deteriorate

Nu doar oamenii, ci și câinii sunt susceptibili la această boală. Deoarece discurile intervertebrale nu se pot regenera, materialul afectat al discului este de regula îndepărtat printr-o operație care poate fi efectuată atât pe oameni, cât și pe animale. In urma acestei intervenții, presiunea asupra nervilor dispare, dar degenerarea discului rămâne.
Discurile alunecate sunt cel mai frecvent motiv pentru a merge la medicii din Elveția. Nu numai oamenii, ci și câinii suferă frecvent de această problemă. O operație vindecă consecințele dureroase ale unui disc alunecat, dar discul rămâne degenerat. În cadrul unui studiu realizat in colaborare cu ciobănești germani si stăpânii acestora, cercetătorii de la Facultatea Vetsuisse din Universitatea din Zurich au arătat că celulele stem pot schimba această situație.

Rezultatele studiilor si părerile specialiștilor
Frank Steffen este neurolog la Clinica de Chirurgie a Animalelor Mici la Facultatea Vetsuisse a Universității din Zurich. El speră că celulele stem – celule care pot fi diferențiate în diferite tipuri de celule – pot forma un cartilaj nou injectat o dată într-un disc deteriorat. Studiul său asupra a trei ciobănești germani bolnavi a demonstrat faptul că un tratament cu propriile celule stem ale corpului este bine tolerat și un prim pas important.

Cercetările privind regenerarea discului intervertebral sunt frecvent efectuate utilizând teste pe animale. La clinica de chirurgie a animalelor mici din Zurich, cercetătorii au ales o altă cale: conform celor declarate de specialiști, întrucât aceștia tratează numeroși câini care susțin în mod spontan un disc alunecat în fiecare an, au reușit să obțină cunoștințe importante direct de la animalele care sunt afectate de această boală. In plus, datorita asemănării in patologie si cursul bolii, concluzii importante ar putea fi trase in urma acestor studii atât pentru tratamentul animalelor cat si a persoanelor afectate.

Studiul pentru dezvoltarea terapiei cu celule stem la câini se desfășoară în colaborare cu Swiss Paraplegic Research (SPR) din Nottwil, Elveția. Stadiile și rezultatele acestui studiu au fost publicate în Tissue Engineering Part C: Methods. Studiul a fost organizat după cum urmează: cu permisiunea proprietarilor de câini, Dr. Steffen și echipa sa au îndepărtat celule stem din măduva oaselor pelviene afectate de animale. După curățarea și prepararea materialului celular în laborator, celulele stem au fost injectate în discul intervertebral degenerat al câinelui donator.

Primul obiectiv a fost atins
Obiectivul specialiștilor a fost ca celulele stem să declanșeze procesele de reparații celulare si moleculare și, in mod ideal, să formeze noi celule disc intervertebrale pentru a contribui la regenerarea țesutului. Toți cei trei câini au tolerat bine injecțiile propriilor celule stem și nu s-au determinat efecte negative in timpul investigațiilor efectuate. Cu toate acestea, razele X și tomografiile de rezonanță magnetică realizate ulterior nu au indicat clar că discurile deteriorate au fost deja regenerate în comparație cu grupul martor. Cu toate acestea, tolerabilitatea terapiei a fost primul pas important al acestui studiu.

In prezent se lucrează la stabilirea eficientei injecțiilor cu celule stem prin adăugarea directă a factorilor de creștere. Dacă metoda acestora se dovedește o reușită într-o zi, acesta ar fi un adevărat pas de pionierat și pentru medicina umană.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*