Celulele stem, o șansă pentru bolnavii de siclemie

Boală relativ rară, dar prezentă în România, siclemia ar putea fi tratată, iar celulele stem par a fi una dintre principalele șanse pentru bolnavii cu acest diagnostic.

Focarul principal al bolii este în spațiul african (Africa occidentală şi ecuatorială), acolo unde sunt diagnosticate până la 25% din cazurile de siclemie. Însă anomalia ereditară, caracterizată prin prezența hemoglobinei S, se întalneşte, de asemenea, în Grecia, în Orientul apropiat, Madagascar şi India, existând cazuri de siclemie și în România.

Celulele stem par a fi, anunță cercetătorii, o modalitate eficientă de tratament în asemenea situații.

Ce este siclemia?

Siclemia, sau anemia cu celule în seceră, se datorează unei gene transmise ereditar.

Bolnavii de siclemie au în loc de hemoglobina A, hemoglobina S, un tip anormal de hemoglobină.

În timp ce celulele roșii de sânge, eritrocitele cu hemoglobină normală, se mişcă cu uşurinţă prin plasma sanguină, distribuind oxigenul către toate celulele din corp, eritrocitele cu hemoglobina S tind să devină vâscoase, dense, fragile, și să capete forma de seceră, nesuplimentând organele corpului cu oxigenul necesar. De altfel, procesul de siclizare este adesea declanşat de scaderea presiunii oxigenului şi a ph-ului în organism.

Spre deosebire de celulele de sânge cu hemoglobina A, celulele de sânge cu hemoglobina S au o durată de viață mult mai mică (doar 10-20 de zile comparativ cu 4 luni), favorizând apariția anemiei.

Ce se întâmplă în cazul în care siclemia nu este tratată/ameliorată?

Prezența siclemiei crește riscul de apariţie a unor infecții în rândul bolnavilor.

Pacienții diagnosticați cu siclemie sunt mai predispuși la:

  • Accidente vasculare cerebrale (supranumit și AVC, un accident vascular cerebral este cauzat de spargerea sau blocarea unei artere/vas de sânge, responsabile de furnizarea sângelui la nivelul unei anumite zone a creierului);
  • Sindromul acut respirator (cunoscut și sub abrevierea SRAS, sindromul acut respirator este responsabil pentru inflamarea, infecţia şi ocluzia vaselor de sânge din plămâni.

Infecția cu virusul SRAS cauzeazǎ dificultăți severe de respirație, iar ȋn cazuri grave, poate duce la decesul pacientului).

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule cu un potențial deosebit, având capacitatea de a regenera și repara țesuturile deteriorate din organism.

Cunoscute și ca “celule primare ale organismului”, acestea se divid neîncetat, îndeplinind rolul unui sistem intern de reparație.

Ele pot fi recoltate din sângele periferic, măduva osului mare, sau sângele ombilico-placentar, caz în care poartă numele de celule stem hematopoietice; precum și din țesutul adipos/țesutul cordonului ombilical – fiind numite celule progenitoare mezenchimale, sau din țesutul vascular al cordonului ombilical, căpătând în acest caz numele de celule progenitoare endoteliale.

De ce pot fi celulele stem o șansă pentru bolnavii de siclemie?

Cercetătorii de celule stem au investigat, de-a lungul timpului, nenumărate modalități de corectare/tratare a afecțiunilor sângelui, inclusiv a anemiei cu celule în seceră.

Medicii din America de Nord, continent unde peste 70.000 de persoane suferă de siclemie, au făcut teste de laborator, și au constatat că transfuziile de celule stem produse din propriile celule ale pielii, s-au dovedit eficiente în procesul de tratare a siclemiei.

Unde pot fi colectate celulele stem în România?

A preveni e întotdeauna mai util decât a trata, iar recoltarea celulelor stem, încă de la nașterea copilului, se poate dovedi o alegere inspirată.

Biogenis, bancă de celule stem acreditată de Autoritatea Națională de Transplant, oferă românilor posibilitatea de a recolta celule stem, imediat după nașterea copilului (și nu numai), utilizând cea mai performantă tehnologie în ceea ce privește procesarea și stocarea celulelor stem.

Un atu Biogenis este că celulele stem pot fi păstrare în România, fiind astfel disponibile imediat, în caz de necesitate.

 

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*