Celulele stem – o șansă pentru bolnavii de cancer

Cancerul este o boală necruțătoare, tot mai des întâlnită, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Deși, oficial, nu s-a descoperit un tratament împotriva cancerului, există tot mai multe voci care văd în celulele stem o adevărată speranță și o șansă în plus la viață.

În România, anual, apar peste 78.000 de cazuri noi de cancer, iar 50.000 de persoane mor din cauza maladiilor oncologice. Rapoartele arată că riscul românilor de a fi diagnosticați cu cancer înainte de 75 de ani este de 23 la sută, cel mai frecvent tip de cancer în spațiul autohton fiind cel de plămâni, urmat de cancerul colorectal, de sân, de prostată și de col uterin. Asemenea date sumbre ne pot alarma. Există totuși un tratament care se poate dovedi util și la care pot apela bolnavii de cancer: celulele stem.

Cum pot funcționa celulele stem în cazul cancerului?

Celulele canceroase metastatice, în general, nu pot fi eradicate prin strategii chirurgicale tradiționale sau chimioradioterapeutice, iar recurența bolii este extrem de frecventă după tratament. Pe de altă parte, terapiile care utilizează celule stem indică o promisiune crescândă în tratamentul cancerului. Celulele stem pot diminua volumul tumorilor, prelungind astfel durata de viață a pacienților.  De asemenea, celulele stem au fost utilizate ca purtători de viruși și nanoparticule pentru a spori eficiența terapeutică primară și pentru a ameliora efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului. În plus, celulele stem pot fi aplicate în medicina regenerativă, imunoterapie, terapia țintă a celulelor stem canceroase și aplicațiile de screening pentru medicamente anticanceroase.

În ciuda fezabilității tratamentului care implică utilizarea celulelor stem pentru tratarea cancerului, există totuși și anumite provocări, legate de durabilitatea întregii proceduri și aplicabilitatea sa.

Este cancerul o boală inclusă pe lista de tratament standard cu celule stem?

Terapiile standard, care se referă la bolile pentru care indicația de transplant cu celule stem este un tratament standard, folosit în intreaga lume, se dovedesc utile în tratarea a peste 70 de boli, inclusiv diverse tipuri de cancer! Printre acestea se numără:

  • Cancerul măduvei osoase (Boala Kahler – cunoscută și sub numele de mielom multiplu; Macroglobulinemia Waldenstrom – care afectează cu preponderență persoanele în vârstă)
  • Cancer care nu-și are originea în sistemul sangvin (Neuroblastomul și Retinoblastomul)
  • Leucemii acute (limfoblastică – ALL, bifenotipică, nediferențiată)
  • Leucemii cronice (mieloidă – CML, limfocitică – CLL, infantilă mieloidă – JCML, infantilă mielomonicitică – JMML).

Există cazuri în România legate de tratarea cancerului cu ajutorul celulelor stem?

În România există cazuri în care celulele stem s-au dovedit extrem de utile, salvând vieți. Unele dintre ele vizează copii diagnosticați cu neuroblastom, o formă de cancer rară, congenitală, frecvent întâlnită în rândul nou-născuților, sau cu leucemie limfoblastică acută –  afecțiune hematologică severă, determinată de proliferarea necontrolată în măduva osoasă hematogenă a celulelor imature numite limfoblaști. Acolo unde ședințele de chimioterapie s-au dovedit nefuncționale, au intervenit celulele stem. În urma transplantului cu celulele stem, pacienții și-au revenit în mai puțin de 2 ani de la intervenție.  Asemenea cazuri au putut fi tratate rapid grație stocării de celule stem chiar în România. Din 2010, unitatea de stocare Biogenis a primit acreditarea Autorităţii Naţionale de Transplant, în acest sens.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*