Celulele stem ar putea învinge diabetul

Peste 11% dintre români suferă de diabet. Șansa de vindecare s-ar putea ascunde în celulele stem.  Peste 1.7 milioane de români sunt diagnosticați cu diabet zaharat, România aflându-se pe locul al doilea în Europa după numărul de pacienți care suferă de această boală. Dintre ei, se estimează că între 200.000 şi 450.000, au boală cronică diabetică avansată din cauza diabetului şi doar 10.000 sunt luaţi în evidenţă. Viața bolnavilor de diabet s-ar putea îmbunătăți grație evoluției medicinei și utilizării celulelor stem în vederea stopării evoluției bolii și ameliorării stării de sănătate a pacienților.

Ce este diabetul?

Diabetul este o boală caracterizată prin creșterea cantității de zahăr în sînge și în urină.

În cazul suferinzilor de diabet, organismul lor nu mai poate folosi glucidele din alimentație, iar pancreasul produce hormonul cu acțiune hipoglicemiantă, insulina, în cantități reduse sau deloc.

Disfuncția nu mai permite ca principala sursă de energie a organismului, glucoza, să pătrundă în celule.

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște trei tipuri de diabet:

  • diabet de tip 1 (diabet insulino-dependent. Se întâlnește la aproximativ 10% din persoanele diagnosticate cu diabet. Persoanele cu vârsta sub 35 de ani sunt cele mai predispuse la diabetul de tip 1. Această formă de diabet poate fi întâlnită, totuși, la orice vârstă);
  • diabet de tip 2 (diabet non-insulinodependent. Este cea mai frecventă formă de diabet și afectează, frecvent, persoanele trecute de vârsta de 35 de ani);
  • diabet gestațional (numit și “diabet de sarcină”. Este o condiție temporară care apare la aproximativ 2-10% din femeile însărcinate, în urma unor modificări hormonale ce pot favoriza rezistența la insulină).

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule speciale, care au o capacitate extraordinară de a se transforma, în condiții de laborator, într-o mare diversitate de celule diferenţiate (celule nervoase, hepatice, pancreatice, miocardice etc.), putând astfel să reînnoiască şi să refacă ţesuturile afectate sau distruse.

În ce mod celulele stem ar putea învinge diabetul?

Încă din 2008, oamenii de știință au făcut numeroase experimente, reușind să producă, prin intermediul unor celule stem embrionare – celule caracteristice insulelor lui Langerhans – o aglomerare celulară aflată în pancreasul endocrin care, pe lângă faptul că măsoară presiunea sângelui, produce o serie de hormoni, inclusiv insulina.

Astfel, celulele stem pot contribui activ la metabolismul glucidelor, implicit la secreția insulinei – hormon vital care micșorează concentrația glucozei în sânge și mărește permeabilitatea membranei celulare pentru glucoză și care, în cazul diabeticilor, nu este secretat sau este produs în cantități insuficiente.

Unde și în ce mod pot fi recoltate celulele stem în România?

Biogenis este o bancă de celule stem care oferă posibilitatea stocării probelor de celule stem acasă, în România, încă din 2010. Pe parcurs, celulele stem astfel stocate au salvat sute de vieți!

Procedura este simplă – imediat după naștere, din cordonul ombilical al copilului pot fi recoltate celule stem.

Sângele recoltat din cordonul ombilical este transportat ulterior, în condiţii de maximă siguranţă, la laborator, pentru a fi analizat în vederea validării pentru stocare.

Celulele stem sunt păstrate în criotancuri, la -196 grade Celsius, în vapori de azot lichid, pe o perioadă stabilită contractual.

Un plus este Biogenis este că dispune de echipamente de ultimă generaţie, prezente în dublu exemplar, astfel încât Biogenis poate asigura funcţionarea continuă și buna păstrare a celulelor stem în orice condiţii.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*