Celule stem Mezenchimale

Ca și celulele stem hematopoietice, celulele stem mezenchimale sunt adulte și multipotente, adică se pot transforma în câteva tipuri de celule ale corpului.

Ce sunt celulele stem mezenchimale?

Celulele stem mezenchimale pot produce la maturitate câteva tipuri de celule din țesuturile structurale, cum ar fi oase, cartilagii, grăsime, piele sau mușchi. Oamenii de știință încă cercetează cum pot fi folosite aceste celule stem specializate pentru a trata diverse boli sau răni după accidente. Deși studiile în cazul celulelor stem mezenchimale se află încă la început, acestea ar putea fi folosite pentru o gamă largă de afecțiuni, odată ce sunt înțelese, controlate și acceptate.

Celule-stem-mezenchimaleAceste celule stem mezenchimale sunt adulte și specializate, adică nu pot deveni orice tip de celulă din corp, ci doar câteva feluri de țesut conjunctiv. Ele sunt multipotente, adică pot produce mai mult de un singur tip de celulă specializată, dar nu pluripotente, adică nu pot deveni orice tip de celulă din corp. La maturitate, celulele provenit din cele mezenchimale pot fi cartilagii (condrocite), oase (osteoblaste), sau țesut gras (adipocite). Aceste celule specializate au la rândul lor o formă, caracteristici și funcții care le diferențiază și le fac parte dintr-un anumit tip de țesut.

Există studii care susțin că celulele stem mezenchimale se pot diferenția chiar și în alte tipuri de țesuturi, cum ar fi celule nervoase, celule ale mușchiului inimii, celule ale ficatului sau endoteliale (celule care formează stratul interior al vaselor de sânge), dar aceste teorii nu au fost încă confirmate oficial.

De unde se recoltează celulele stem mezenchimale?

Inițial, celulele stem mezenchimale se extrăgeau doar din măduva osoasă, ca și celulele stem hematopoietice. Între timp, cercetătorii au descoperit că acestea se găsesc în mult mai multe locuri din organism și studiile continuă chiar și astăzi pentru a descoperi noi surse de celule stem mezenchimale în organismul adult.

Momentan, se pare că principalele locuri de unde medicii specialiști extrag acest tip de celule stem ar fi: sângele din cordonul ombilical, țesutul adipos, cel muscular și chiar dinții de lapte. Din păcate, studiile nu au stabilit dacă aceste celule stem ar fi identice sau doar similare cu cele din măduva osoasă.

Măduva osoasă conține multe tipuri de celule, printre care și celule stem hematopoietice și un grup de celule numite mezenchimale, din care numai 0,001-0,01% sunt celule stem mezenchimale.

Deși este relativ ușor să obții un amestec de celule mezenchimale din măduva osoasă pentru ceretare, este foarte greu să extragi cantitatea minusculă de celule stem dintre acestea. Unele dintre celelalte celule mezenchimale pot avea chiar proprietatea de a deveni celule diferențiate osoase sau adipoase, dar tot nu au toate proprietățile celulelor stem mezenchimale. Ceea ce oamenii de știință doresc este să izoleze celulele care sunt capabile atât să se regenereze (înmulțească), cât și să formeze la maturitate trei tipuri de celule: adipoase, cartilaginoase și osoase.

Ce aplicații medicale au celulele stem mezenchimale?

Deși este un domeniu foarte nou și proprietățile și caracteristicile celulelor stem mezenchimale încă sunt testate la această ore, ele sunt deja folosite pentru anumite afecțiuni și accidentări.

Oase și cartilagii

Studiile arată că celulele stem mezenchimale pot crește ritmul de vindecare în cazul unor afecțiuni sau accidentări care presupun pierderea de țesut cartilaginos sau osos.

Astfel, tratamentele cu aceste celule stem pot fi folosite în tratarea unor afecțiuni ca osteoartrita, diferite boli autoimune ale articulațiilor, sau pentru accidentări grave și rupturi de ligamente.

Inimă și sistem circulator

Există studii care sugerează că transplantul de celule stem mezenchimale la șoareci au ajutat la formarea de noi vase de sânge într-un proces numit neovascularizare. Deși celulele nu se transformă ele însele în vase de sânge noi, ele participă la refacerea vaselor avariate de accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic.

Boli inflamatorii și autoimune

Studii recente arată că celulele stem mezenchimale ar putea fi greu de detectat de sistemul imunitar, ceea ce le face ideale în caz de transplant sau boli autoimune. Ele ar putea înlocui cu succes celulele atacate de propriul sistem imunitar, la fel cum ar putea reduce riscul de rejecție în caz de transplant.

Deși nu există tratamente care să garanteze vindecarea, celulele stem mezenchimale sunt folosite la dezvoltarea unor noi metode de vindecare a unor boli ca:

  • Diabetul
  • Insuficiența hepatică și alte boli ale ficatului
  • Accidentele vasculare cerebrale și infarctul miocardic
  • Boli autoimune degenerative: Parkinson, scleroză multiplă
  • Fracturi și leziuni grave ale oaselor și cartilagiilor sau tendoanelor.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*