5 boli care ar putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem

Fie că e vorba de genetică, fie de modul de viață alert și alimentația nesănătoasă, cert este că ne confruntăm din ce în ce mai des cu varii probleme de sănătate. Celulele stem s-ar putea dovedi salvatoare, ajutându-ne. Găsiți mai jos numele celor 5 boli care ar putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem.

Fiecare dintre noi își dorește o viață sănătoasă, lipsită de griji. Un asemenea lucru nu este totalmente imposibil, în ciuda vremurilor în care trăim. Secretul s-ar putea ascunde în termenul “celule stem”, afirmă medicii.

Tratamentele din ultima vreme, care s-au axat pe utilizarea de celule stem, au dat rezultate promițătoare. Tot ele au scos la iveală că celulele stem se pot dovedi eficiente și în tratarea mai multor boli grave, adesea letale.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem, embrionare sau adulte, sunt celule care se se pot înmulţi prin diviziune celulară, după o perioadă lungă de conservare, şi se pot transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi noi, necesare organismului.

Care sunt cele 5 boli care ar putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem?

În timp, s-a dovedit că utilizarea de celule stem poate fi extrem de benefică în ceea ce privește vindecarea mai multor boli grave. Iată 5 dintre acestea, conform cercetătorilor:

  1. Leziuni ale măduvei spinării. Fie că vorbim despre o leziune a măduvei spinării incompletă, în care se păstrează parțial senzitivitatea și funcțiile motorii, sau de o leziune a măduvei spinării completă, în care sunt afectate totalmente senzitivitatea și funcțiile motorii, s-a constatat, în urma unor cercetări demarate în 2009, că celulele stem pot avea o influență benefică asupra persoanelor paralizate.

În unele cazuri, după un tratament cu celule stem, acestea și-au recâștigat controlul asupra extremităților inferioare.

  1. Boala Parkinson. Parkinson este o boală degenerativă a sistemului nervos central. Se caracterizează prin tremurături cu caracter static ale membrelor și capului, prin rigiditate musculară, probleme locomotorii și de vorbire.

În România există peste 72.000 de bolnavi de Parkinson.

Studiile arată că celulele stem embrionare pot stimula apariția neuronilor producători de dopamină, care lipsesc la pacienții diagnosticați cu Parkinson.

  1. Boala Alzheimer. Alzheimer este o afecțiune neurologică cu evoluție progresivă. Se caracterizează prin atrofie cerebrală și alterare ireversibilă a intelectului, ajungând până la demență senilă.

Peste 300.000 de români sunt diagnosticați cu Alzheimer, iar statisticile arată că numărul lor este în creștere.

Apelarea la un tratament cu celule stem poate fi o soluție, atât timp cât s-a constatat rolul acestor celule în stoparea evoluției bolii, precum și efectulul lor pozitiv împotriva pierderilor de memorie, a declinului cognitiv și împotriva problemelor de comportament.

  1. Boala Lou Gehrig. Cunoscută și sub denumirea de ALS sau scleroză laterală amiotrofică, boala constă în degenerarea progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului și al măduvei spinării, din cauza coagulării proteinelor din nervii motori aflați în aceste zone.

Descrisă pentru prima dată în 1874 și, până nu demult, considerată imposibil de tratat, cauzând moartea celor diagnosticați cu ea în decurs de 3 sau 5 ani, astăzi se pare că celulele stem vin să ofere o speranță bolnavilor.

Oamenii de știință explorează modalități de a transforma celulele stem în neuroni motori, care ar putea fi transplantați, restabilind capacitatea pacienților de a se mișca.

  1. Boli pulmonare. Din celule stem embrionare, cercetătorii au reușit să creeze, în laborator, surse transplantabile de celule pulmonare. Aceste celule pulmonare pot fi folosite pentru a repara leziunile cauzate de o varietate de afecțiuni pulmonare sau de traumatisme pulmonare care rezultă dintr-un accident de mașină, o vătămare sportivă etc.

Unde pot fi recoltate celulele stem în România?

Pentru cei interesați să-și stocheze celulele stem în România (sau în altă țară europeană), pot apela la Biogenis.

În grupul FamiCord, din care face parte Biogenis, s-a realizat primul transplant de celule stem mezenchimale din Europa Centrală şi de Est!

Tot grație Biogenis, s-au realizat nenumărate transplanturi reușite, care au salvat vieți.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*