Avantajele celulelor stem recoltate din cordonul ombilical

Recoltarea celulelor stem la naștere este un subiect de mare interes printre viitorii părinți care încep informarea pe acest subiect și căutarea unei bănci de celule stem serioase încă din primele luni de sarcină. Și o întrebare care se pune de multe ori este de ce ar trebui să recoltezi celulele stem la naștere, când le-ai putea recolta chiar în momentul în care ai nevoie de ele, din măduva osoasă sau din sângele periferic?

Există anumite avantaje pe care celulele stem recoltate direct din cordonul ombilical le au și despre care vom discuta în cele ce urmează.

  1. Recoltarea celulelor stem la naștere reprezintă o precedură minim invazivă și nedureroasă

Recoltarea din măduva osoasă presupune o intervenție chirurgicală destul de dureroasă și inconfortabilă pentru pacienți, care poate aduce de multe ori complicații. Recoltarea din sângele periferic, chiar dacă nu este o procedură atât de dureroasă, este una laborioasă și costisitoare. Singura procedură care nu prezintă niciun risc și este complet nedureroasă este recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la naștere. Sângele se recoltează imediat după naștere, nu influențează în niciun fel experiența nașterii și nici nu afectează mama sau bebelușul.

  1. Celulele stem recoltate din cordonul ombilical sunt celule tinere

De-a lungul vieții, contactăm diverși viruși sau bacterii sau apar anumite afecțiuni care pot avea un impact asupra celulelor stem. Celulele recoltate din cordonul ombilical au avantajul de a nu fi supuse la influența mediului înconjurător, sunt celule tinere și pure care aduc multe beneficii. Aceste celule tinere, care nu au avut încă contact cu alți factori cresc șansele de reușită al unui tratament cu celule stem și fac ca recuperarea pacientului să fie mult mai rapidă și mai ușoară. Medicii susțin că sângele și țesutul din cordonul ombilical sunt cele mai bogate și mai pure surse de celule stem pe care copilul le poate avea vreodată.

  1. Celulele stem din cordonul ombilical au o capacitate de multiplicare foarte mare

Spre deosebire de celulele stem recoltate din alte surse, celulele stem din cordonul ombilical se multiplică mult mai repede. Dacă celulele stem din măduva osoasă au nevoie de o perioadă de timp de 6-8 săptămâni pentru a se multiplica, celulele stem recoltate la naștere au nevoie de doar 2-4 săptămâni, iar în cazul unei boli destul de grave, timpul poate fi inamicul principal.

Cum alegi banca de celule stem?

Dacă te-ai decis să recoltezi celulele stem la naștere, următorul pas pe care trebuie să îl faci este să îți alegi banca de celule stem care se va ocupa de stocarea lor. În momentul în care iei o astfel de decizie, trebuie să ții cont de anumite criterii, cum ar fi: acreditările internaționale pe care le are banca, istoricul impecabil și reputația ei, nivelul de încredere și seriozitate pe care ți-l inspiră, costuri, etc. Sfatul nostru este să cântărești foarte bine această decizie, să te informezi mai bine despre acest subiect, să ceri sfatul unui medic, al unei prietene sau rude care la rândul ei a trecut printr-o procedură de acest fel sau chiar să porți discuții cu reprezentanți ai băncilor de celule stem pentru a vedea care se pliază cel mai bine pe nevoile tale și cu care crezi că vei avea o relație de colaborare excelentă. O bancă de celule stem stochează viitorul copilului tău din punct de vedere al sănătății, iar această alegere trebuie să fie una inspirată și documentată.

 

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*