Aspecte legislative în recoltarea celulelor stem

Se poate spune că au trecut deja mai bine de 30 de ani de când a avut loc primul transplant de celule stem recoltate din cordonul ombilical, iar de atunci și până în prezent, medicina a înregistrat progrese considerabile. Astăzi, numărăm peste 35.000 de transplanturi de celule stem ombilicale care au tratat cu succes peste 80 de boli diferite. Oamenii de știință, cercetătorii și medicii afirmă fără niciun dubiu că celulele stem ombilicale vor juca un rol vital în viitorul medicinei.

Cum acționează celulele stem în organism?

Depozitarea celulelor stem ombilicale ale bebelușului vă va oferi acces la potențiale tratamente de succes. Dacă în vremurile mai îndepărtate, cordonul ombilical bogat în sânge cu celule stem era aruncat după naștere, astăzi oamenii de știință sunt tot mai fascinați de capacitatea celulelor stem de a înlocui celulele care sunt deteriorate sau distruse de boală, de unele afecțiuni, de leziuni sau de îmbătrânire.

Aceste celule stem au abilitatea de a se transforma în alte tipuri de celule cu o funcție mai specializată și acționează astfel ca un sistem de reparații și de întreținere a țesuturilor, a vaselor de sânge și a organelor.

La început, terapia cu celule stem ombilicale a fost utilizată cu succes în tratamentul tulburărilor de sânge, urmând apoi să fie utilizată și pentru tratarea tulburărilor imune și a unor forme de cancer, cum ar fi leucemia și limfomul. În continuare, oamenii de știință descoperă din ce în ce mai multe beneficii terapeutice ale celulelor stem recoltate la naștere din cordonul ombilical.

Care sunt avantajele pe care le oferă o bancă de celule stem privată?

Ajungem acum și la băncile de celulele stem care își desfășoară activitatea în România. Și la noi în țară, precum și în celelalte țări, piața de servicii bancare pentru sângele din cordonul ombilical înregistrează o creștere uluitoare. Pe de o parte, această creștere a serviciilor bancare este influențată de numărul tot mai mare de boli care pot fi tratate prin intermediul transplantului de celule stem ombilicale. Pe de altă parte, tehnologiile bancare continuă să avanseze, la fel și creșterea gradului de conștientizare a avantajelor serviciilor bancare de celule stem ombilicale.

Se poate afirma ca piața este dominată de întreprinderi private, băncile publice de sânge din cordonul ombilical reprezentând doar o treime din piața globală. În România, doar în unele orașe există câteva puncte unde se pot dona celulele stem ombilicale dacă părinții nu doresc să le depoziteze contracost.

Băncile private, precum Biogenis, oferă un nivel ridicat de siguranță, oferă drepturi complete de proprietate părinților și sunt mai flexibile în recoltarea sângelui din cordonul ombilical. Acestea sunt doar câteva motive pentru care băncile private de celule stem ombilicale reprezintă cea mai populară alegere pentru depozitarea pe termen lung a celulelor stem.

Însă, mai există și alte aspecte legislative pe care băncile de celule stem le respectă. De exemplu, Banca de Celule Stem Biogenis are un singur contract clar, elaborat după legislaţia României, cu responsabilităţi faţă de client. Contractul poate fi încheiat pe o perioadă de 18 ani, până când copilul devine major şi poate fi prelungit după această perioadă, copilul devenind titularul de drept al celulelor. De asemenea, pentru că Biogenis face parte dintr-un grup internaţional de banci de celule stem, pe langă stocarea în România oferă şi posibilitatea de a păstra proba în ţările din grup.

În cele din urmă, foarte important de menționat este că Banca de Celule Stem Biogenis a primit acreditarea Autorităţii Naţionale de Transplant. Laboratorul Biogenis oferă toate condiţiile necesare prelucrării şi stocării sângelui ombilical, de la primirea unităţii de sânge şi până la păstrarea sa în criotancurile de conservare.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*