5 lucruri esențiale despre celulele stem

Celulele stem au devenit un termen tot mai vehiculat, atât în mediile științifice, cât și în cercurile oamenilor obișnuiți, grație mediatizării lor prin intermediul surselor mediatice. Dar știm oare toate lucrurile esențiale despre celulele stem?

Fie că vorbim despre celulele stem embrionare, cele din țesuturi, celule stem mezenchimale sau cel mai nou tip de celule stem descoperite – cele pluripotente induse (iPS), vorbim despre niște celule specifice, care-și păstrează caracterul nediferențiat, până în momentul unei diviziuni succesive.

Metodele de izolare și cultivare a celulelor stem au fost descoperite în 1998. Acest fapt a adus știința medicală la un alt nivel, generând totodată noi speranțe în rândurile pacienților.

Celulele stem au funcții similare?

În funcție de locul din care sunt prelevate, celulele stem îndeplinesc funcții diferite, specifice. De exemplu, celulele sangvine (hematopoietice) care se găsesc în măduva osoasă pot regenera celulele sângelui, în timp ce celulele stem neuronale din creier, ajută encefalul. Astfel, este puțin probabil ca un singur tip de celule stem să poată fi utilizat pentru a trata o multitudine de boli independente care implică țesuturi sau organe diferite.

Când este cel mai bine să fie recoltate celulele stem?

Deși pot fi recoltate și de la adulți, puteți fi prevăzători și recolta celulele stem imediat după nașterea copilului. Or, sângele din cordonul ombilical reprezintă o sursă bogată de celule stem. Procedura e simplă și nu reprezintă un pericol pentru mamă sau nou-născut. În schimb, avantajele sunt nenumărate. Grație criogenării (plasarea celulelor stem recoltate în vapori de azot lichid, la o temperatură de -196 de grade Celsius), celulele stem pot fi păstrate timp îndelungat, fiind disponibile, ulterior, pentru diverse tratamente medicale.

În ce cazuri s-au dovedit utile celulele stem?

Deși lista bolilor pentru care s-a demonstrat eficacitatea tratamentului cu celule stem este relativ scurtă, totuși, ea se anunță promițătoare. Cel mai bine definit și cel mai utilizat tratament cu celule stem este transplantul de celule stem hematopoietice, cum ar fi transplantul de măduvă osoasă în vederea tratării anumitor tulburări ale sângelui și ale sistemului imunitar, sau reconstrucția sistemului sanguin după tratamente pentru anumite tipuri de cancer.

Totodată, anumite leziuni și boli ale oaselor, pielii și corneei (ochilor) pot fi tratate prin grefarea sau implantarea țesuturilor, iar procesul de vindecare se bazează pe celulele stem din țesuturile implantate.

Aceste proceduri sunt acceptate pe scară largă, de către comunitatea medicală, ca fiind sigure și eficiente.

Ce boli ar putea fi vindecate cu ajutorul celulelor stem?

Teoretic, studiile arată că puterea celulelor stem este nelimitată, putând fi utilizate în tratarea unor boli precum Alzheimer sau atrofii musculare, iar în anumite cazuri –  chiar și la tratarea unor anumite tipuri de cancer, precum leucemia. Actualmente, cercetatorii studiază tratamentul cu celule stem pentru a învinge bolile ereditare.

Ce investiții presupune procedura de recoltare a celulelor stem?

Recoltarea celulelor stem este o practică extrem de populară, atât în România, cât și în străinătate. Nenumăratele beneficii pe care le poate aduce întreaga procedură, pe termen lung, implică însă și anumite costuri. Românii care doresc să recolteze celule stem, trebuie să achite sume cuprinse între 500 și 2000 de euro pentru prelevarea și stocarea acestora. Costurile diferă în funcție de banca în care sunt păstrate celulele stem, bancă ce se poate afla în România sau în străinătate, dar și de ceea ce implică pachetul de prelevare (numărul de teste genetice efectuate ulterior, asistență la transplant etc.).

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*