3 descoperiri uluitoare care au transformat celulele stem în prietenii inimii

În ultimele decenii, medicina a făcut progrese uimitoare în toate domeniile, inclusiv în cel legat de celulele stem. Datele arată că celulele stem au reușit să vindece insuficiența cardiacă și, astfel, să se transforme în adevărați aliați de nădejde, atât ai medicilor, cât și ai pacienților.

Inima este un organ extrem de important. Statisticile arată că, în România, aproape un milioan de oameni suferă de boli cardiace, ceea ce înseamnă aproape 5% din populația țării. Totodată,  insuficiența cardiacă reprezintă prima cauză de internare în spitalele din România.

La nivel mondial, bolile de inimă afectează 23 de milioane de oameni, fiecare al nouălea deces fiind legat, într-o anumită măsură, de afecțiunile inimii.

Motiv suficient ca orice descoperire ce ține de vindecarea sau îmbunătățirea condiției cardiacilor să fie un adevărat motiv de bucurie, atât pentru cercetători cât și pentru bolnavi.

Celulele stem joacă un rol extrem de important în acest sens. Începând cu anii 2000, ele au reușit să capete statutul de adevărați prieteni ai inimii.

Ce sunt celulele stem?

Majoritatea celulelor stem se găsesc în măduva osoasă. Spre deosebire de alte celule, celulele stem se pot înmulți prin diviziune celulară, chiar și după o perioadă lungă de conservare. Totodată, ele pot fi cultivate, în condiții controlate, putând forma țesuturi.

Unul dintre principalele beneficii este că celulele stem au o compatibilitate de până la 100% în cazul transplanturilor autologe (când celulele stem sunt prelevate din propriul sânge sau măduvă osoasă) şi de până la 50% în cazul în care provin de la alți membri din familie.

Odată utilizate, acestea sporesc șansele de vindecare a pacientului, ajutând organismul acestuia, sau anumite organe, precum este inima.

 Cum au devenit celulele stem cei mai buni prieteni ai inimii?

Începutul secolului XXI a adus cu sine și nenumărate descoperiri medicale, extrem de valoroase în ceea ce privește vindecarea bolilor de inimă. Cercetători din Olanda, Italia, Franța, Statele Unite ale Americii sau Japonia au investit timp și resurse, iar rezultatele muncii lor promit lucruri uluitoare, inclusiv crearea unei inimi de la zero, utilizând celule stem, extrase din măduva osoasă, sânge și, mai nou, din piele.

Care sunt cele mai promițătoare 3 descoperiri care au transformat celulele stem în cei mai buni prieteni ai inimii?

  • Crearea celulelor inimii din celule stem

Deși celulele inimii se divizează foarte puțin după naștere, profesorul Christine Mummery și echipa sa din Olanda nu s-au dat bătuți. În 2001, aceștia au utilizat celulele stem pentru a crea, pentru prima dată, celule ale inimii în afara corpului! Actualmente, întreaga echipă lucrează la creșterea unei mici bucăți de inimă umană din celule stem.

  • Crearea mușchilor inimii din celule stem

O inimă nouă și puternică? Da, grație echipei de la Școala de Medicină a universității Emory din Atlanta, condusă de cercetătorul Chunhui Xu care, în 2002, a descoperit că celulele stem embrionare umane pot fi utilizate pentru a recrea mușchiul cardiac. Descoperirea a încurajat oamenii de știință să exploreze dacă celulele stem embrionare pot salva viețile pacienților cu atac de cord.

  • Prelevarea celulelor stem din inimă

Odată descoperite în inimă, celulele stem pot fi utilizate în vederea regenerării inimii, grație unor oameni de știință precum dr. Nicola Smart de la Universitatea din Oxford. Aceasta a identificat o proteină, numită thymosin beta-4, care poate încuraja celulele să se deplaseze către țesuturile deteriorate și să ajute astfel la formarea de noi celule musculare.

 

 

 

 

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*