5 lucruri despre celulele stem pluripotente induse

Spre deosebire de alte tipuri de celule, celulele stem au capacitatea de a se transforma în orice alte tipuri de celule specializate. Pentru ani de zile, sursa acestor celule era embrionii, dar acest lucru a ridicat o serie de dezbateri și obiecții de natură etică și religioasă. Din acest motiv, cercetătorii nu au putut realiza pentru multă vreme suficiente cercetări privind posibilitățile pe care aceste celule le oferă. Acest lucru s-a schimbat fundamental în momentul în care, în anul 2006, un cercetător a descoperit faptul că și celulele stem adulte puteau fi reprogramate în orice alt tip de celule, printr-o modificare genetică. Astfel ele se comportau precum celulele stem embrionare. Aceste celule se numesc celule stem pluripotente induse (IPS). În ciuda numeroaselor controverse, care nu au încetat să apară, acest tip de celule sunt dezvoltate în diverse laboratoare din întreaga lume, în vederea creării de noi țesuturi și de noi tratamente.

IRVINE, CA - AUGUST 25: Lab assistant Dave Ferguson holds-up stem cell cultures in a lab at the Reeve-Irvine Research Center at the University of California Irvine August 25, 2006 in Irvine, California. Scientists revcently have come up with a way to establish human embryonic stem cell colonies with out destroying embryos. (Photo by Sandy Huffaker/Getty Images)

Asemănarea dintre celulele embrionare și celulele stem pluripotente induse

Atât celulele stem embrionare cât și celulele stem pluripotente induse au capacitatea de a se multiplica și pot fi reprogramate în alte tipuri de celule. Cu toate acestea, ele nu sunt identice, iar oamenii de știință continuă să facă cercetări în acest sens. Se pare că anumite gene ale IPS se comportă în mod diferit de cele ale celulelor stem embrionare.

De unde provin celulele stem pluripotente induse

Sursa principală a IPS este pielea, dar o parte dintre acestea sunt prelevate din sânge sau din celule stem mezenchimale, care generează țesuturi conjuctive. Însă, indiferent de sursa de proveniență, acest tip de celule ar putea în viitor înlocui orice alt tip de celule. Astfel, ele oferă o speranță reală că orice țesut ar putea fi reconstituit, fiind posibilă tratarea unor boli considerate momentan incurabile. În plus, faptul că acestea provin din organismul pacientului constituie un alt avantaj, deoarece riscul ca sistemul imunitar să le respingă este mult mai scăzut.

Celulele IPS și diabetul de tip I

În cazul diabetului de tip I, celulele care ar trebui să producă insulină sunt nefuncționale. Cercetătorii au făcut însă un progres extraordinar în domeniu când au descoperit un potențial tratament pentru această afecțiune, cu ajutorul IPS. Mai exact, ei au descoperit un mod în care celulele stem pluripotent induse pot fi transformate în celule care produc insulină. Momentan experimentele au fost realizate pe șoareci, dar se crede că acest lucru poate fi realizat și în cazul oamenilor.

IPS împiedică declinul vederii

În anul 2013, cercetători ai Riken Center for Developmental Biology din Kobe, Japonia, au prelevat celule din pielea unei paciente în vârstă de 70 de ani,care suferea de degenerație maculară, și au cultivat celule oculare. Ei au injectat aceste celule în ochiul pacientei, iar procedura a dus la oprirea declinului vederii.

IPS și Prakinson

Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă care practic duce la moartea unor celule cerebrale. Cercetătorii au reușit să creeze aceste celule în laborator, cu ajutorul celulelor pluripotent induse, și le-au transplantat mai apoi în creierul unor pacienți. Razultatele au arătat progrese promițătoare.

Pe lângă afecțiunile menționate, pentru care s-ar putea crea în curând un tratament, se mai pot adăuga o serie de alte boli ce ar putea fi vindecate cu ajutorul acestor celule. Cercetătorii continuă să facă trecvent noi descoperiri ce ar putea aduce schimbări deosebite în medicină.

Sursă: mentalfloss.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*