Cum se recoltează celulele stem?

Recoltarea celulelor stem este următorul pas demarat de medici, după momentul identificării unui donator compatibil. Această procedură poate implica recoltarea de celule stem din osul pelvian sau din sângele donatorului, separând celulele stem şi returnând sângele în corpul acestuia.

În unele cazuri celulele stem sunt obţinute din bănci de celule stem, unde sângele codonului ombilical este depozitat în condiţii specifice.

Următorul pas în procesul de transplant este tratamentul la care este supus pacientul. Acestuia îi pot fi administrate doze de chimioterapie şi/sau radiaţii pentru a ucide celulele nesănătoase (precum celulele canceroase) care provoacă boala pacientului. În unele cazuri pacientului îi sunt prescrise medicamente care nu ucid celulele bolnave însă slăbesc sistemul imunitar.

Despre-celulele-stemAmbele proceduri pot părea radicale însă sunt extrem de utile în procesul terapeutic, deoarece distrugând măduva osoasă, medicii fac loc noilor celule stem să se dezvolte. De asemenea un sistem imunitar slăbit garantează că organismul nu va ataca noile celule stem introduse în corp, respingându-le.

După această etapă vine momentul transplantului propriu-zis. Acesta este realizat printr-o infuzie ce constă în introducerea printr-un cateter a celulelor stem în corpul pacientului. După infuzarea de celule stem echipa medicală urmăreşte îndeaproape pacientul pentru a se asigura că noile celule stem se instalează bine în măduva osoasă şi încep să producă noi celule sangvine.

Recuperarea după transplantul de celule stem

Pacienţii care suferă un transplant de celule stem prezintă un risc crescut de infecţii deoarece întreaga procedură slăbeşte sistemul imunitar, astfel încât corpul întâmpină dificultăţi în a se lupta cu bacteria sau alţi germeni care intră în organism.

Pacienţii care au primit celule stem de la donator au chiar un risc mai mare de a suferi de infecţii deoarece aceştia sunt nevoiţi să ia medicamente menite să reducă riscul de respingere de către corp a celulelor stem, medicamente ce slăbesc sistemul imunitar.

Celulele stem pot fi recoltate din măduva osoasă, din sângele periferic sau din sângele cordonului ombilical.

Cum-se-recolteaza-celulele-stemCelulele stem provenite din măduva osoasă

Celulele stem au o concentraţie de 10 la 100 de ori mai mare în măduva osoasă în comparaţie cu sângele periferic. Osul pelvic conţine cea mai mare cantitate de măduvă activă din corp şi cel mai mare număr de celule stem.

Recoltarea de celule stem din măduva osoasă, pas cu pas:

  1. Pacientului i se va face anestezie epidurală sau generală.
  2. Medicul realizează câteva mici puncţii în pielea de la nivelul osului pelvic
  3. Un ac special ataşat la o seringă este înserat prin aceste puncţii, pentru a pătrunde apoi în măduva osoasă.
  4. Medicul extrage măduvă şi sânge din os, prin seringă. Această procedură este repetată până când suficiente celule stem sunt colectate pentru transplant. De regulă întreaga procedură durează între 1-2 ore. Este important de ştiut că în acest stadiu, cantitea de măduvă şi sânge recoltat variază de la o persoană la alta, în funcţie de greutatea donatorului şi concentraţia de celule stem din măduvă. Între 500-1000 ml de măduvă sunt recoltate de la o persoană adultă, ceea ce reprezintă aproximativ 3%-5% din măduva osoasă.
  5. După procedură medicul acoperă puncţiile cu bandaj.
  6. Celulele colectate sunt filtrate pentru a se îndepărta fragmente de os şi particule grase.
  7. Donatorul se recuperează după anestezie, în timp ce echipa medicală va verifica pacientul pentru semne de sângerare, durere sau alte posibile efecte secundare rezultate în urma procedurii. Donatorul trebuie de regulă să rămână în spital peste noapte pentru a se recupera complet.
  8. În zona şoldului, de unde s-a efectuat recoltarea, donatorul poate să experimenteze uşoară durere timp de câteva zile, însă poate lua medicamente pentru ameliorarea durerii.

Există puţine riscuri în cazul procedurii de donare de măduvă osoasă, corpul donatorului înlocuind de regulă celulele donate în câteva săptămâni.

În unele cazuri, medicii aleg să recolteze sânge de la donator cu câteva săptămâni înainte de recoltarea de măduvă osoasă, pentru că post procedură acest sânge să îi fie transfuzat pacientului pentru a se preveni apariţia anemiei.

Celulele stem provenite din sângele periferic

Recoltarea de celule stem din sângele periferic nu necesită anestezie!

Pregătirea donatorului şi procedura de recoltare pas cu pas

  1. Înainte de donarea de celule stem, pacientul poate să primească un tratament cu factor de creştere ce stimulează măduva osoasă să producă mai multe celule stem şi să le elibereze în circuitul sangvin. Acest tratament este aplicat sub forma injectabilă, în ţesutul gras, subcutanat, în fiecare zi timp de 4-6 zile. Cu toate acestea există şi unele efecte secundare ale acestui tratament, precum dureri osoase şi musculare, febră, frisoane şi dureri de cap.
  2. Înaintea unui transplant de celule stem de tip autologous (transplant ce foloseşte celulele stem ale pacientului), pacientul poate să fie supus unor şedinţe de chimioterapie. Chimioterapia duce la supresia măduvei osoase, astfel încât aceasta să nu mai producă la fel de multe celule sanguine ca în mod normal. Corpul răspunde la acest tratament prin producerea unui număr mai mare de celule stem. În unele cazuri medicul poate alege să se folosească atât de tratamentul cu factor de creştere, cât şi de chimioterapie pentru a stimula producerea unui număr mai mare de celule stem. Celulele stem sunt recoltate la aproximativ două săptămâni după chimioterapie.
  3. Procedura de recoltare de celule stem din sângele periferic durează 3-4 ore şi în funcţie de cantitatea de celule stem colectată, această procedură poate fi repetată zilnic timp de 1-5 zile astfel încât să se asigure colectarea unui număr suficient de celule stem pentru transplant.
  4. În timpul procedurii, un cateter este plasat într-o venă din braţul donatorului. Sângele circulă prin cateter, din corp într-o maşinărie specială. Aceasta separă şi colectează celulele stem din sânge. După ce aceste celule stem sunt recoltate, sângele revine în corpul donatorului.

Transplant-celule-stemOcazional donatorii pot experimenta efecte secundare în timpul procedurii, precum frisoane, ameţeală, senzaţie de amorţeală în jurul buzelor şi la nivelul degetelor şi crampe la nivelul mâinilor.

Aceste efecte secundare sunt provocate de nivelul scăzut de calciu din sânge, cauzat de agentul de subţiere a sângelul administrat donatorului în timpul recoltării. Simptomele dispar rapid atunci când se administrează suplimente pe bază de calciu.

Celule stem provenite din sângele cordonului ombilical – recoltare pas cu pas

Sângele este recoltat din cordonul ombilical la scurt timp după naşterea bebeluşului. Volumul de celule stem colectate/donate este destul de mic, motiv pentru care aceste celule sunt folosite de regulă pentru copii sau adolescenți.

În cazul recoltării de celule stem din sângele cordonului ombilical, o maşinărie specială separă şi colectează celulele stem din sângele cordonului. Celulele stem sunt apoi îngheţate şi depozitate într-o bancă de celule stem până în momentul în care sunt utilizate.


Cu un Like vezi tot ce publicăm: