Tulburările de sânge la copii – de ce părinții din România ar trebui să salveze celulele stem ombilicale?

Potrivit specialiștilor în hematologie, peste 20% din populația României suferă de o formă de tulburare a sângelui, cancerul de sânge fiind printre cauzele principale de deces imatur. Pentru foarte multe dintre aceste persoane, speranța constă în dezvoltarea terapiei cu celule stem, care este în prezent cel mai inovator tratament al tulburărilor de sânge, inclusiv cancerul de sânge, cum ar fi leucemia și limfomul. Terapia cu celule stem presupune recoltarea și depozitarea celulelor stem sănătoase, care pot fi apoi transferate în corpul pacientului, urmând ca acolo celulele stem sănătoase să înlocuiască celulele bolnave și să le repare pe cele deteriorate.

Una dintre cele mai pure surse de celule stem sănătoase este sângele din cordonul ombilical al nou-născuților. Pentru părinții care așteaptă venirea pe lume a bebelușului, oportunitatea de a recolta și depozita sângele ombilical bogat în celule stem nu trebuie ratată, căci tocmai această resursă prețioasă cu care bebelușul vine pe lume poate vindeca peste 80 de boli, inclusiv anemie și leucemie.

Ce tulburări de sânge pot fi tratate cu celulele stem ombilicale?

Terapia cu celule stem a înregistrat deja o multitudine de succese, dar poate că ar trebui să vorbim mai întâi despre sângele uman, urmând apoi să vedem cum acționează celulele stem ombilicale. Sângele uman este alcătuit din trei componente principale, și anume globule roșii, globule albe și trombocite. Orice afecțiune care împiedică una dintre aceste trei componente să își îndeplinească funcțiile poate avea consecințe severe pentru sănătatea generală a pacientului. Aici intervine terapia cu celule stem. În cele mai multe cazuri, celulele stem sunt administrate după o sesiune de chimioterapie sau radioterapie (necesară pentru distrugerea celulelor bolnave) pentru a ajuta la repararea daunelor care au avut loc în corpul pacientului.

În rândurile de mai jos, vă prezentăm cele mai frecvente tulburări de sânge din România care pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu celule stem ombilicale.

Anemia. Cea mai frecventă dintre toate tulburările de sânge, anemia afectează aproape o treime din populația lumii. Atunci când nivelul hemoglobinei este anormal, corpul se luptă cu o oxigenare insuficientă. Tratamentul cu celule stem poate stimula producția de globule roșii sănătoase, restabilind astfel echilibrul în sânge și contribuind la ameliorarea simptomelor anemiei.

Leucemia. Aceasta este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la sugari. Celulele albe anormale din sânge se dezvoltă într-un ritm prea rapid, tulburând astfel echilibrul organismului, slăbind și deteriorând sistemul imunitar. Celulele albe canceroase se pot răspândi în sistemul limfatic și se pot deplasa în tot corpul.

Limfom. Cancerul se dezvoltă atunci când structura celulară a corpului suferă schimbări și prezintă celulele supradimensionate care tulbură echilibrul natural al corpului și îl predispune la dezvoltarea tumorilor. Pe parcursul timpului, celulele canceroase se răspândesc și în alte zone ale corpului. Limfomul este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în  rândul copiilor și reprezintă aproape două treimi din toate tumorile maligne din copilărie.

Mielom multiplu. Acesta este o formă de cancer care afectează celulele plasmatice. Parte importantă din sistemul imunitar, celulele plasmatice sunt responsabile cu crearea anticorpilor care ajută la apărarea organismului împotriva germenilor. Când celulele plasmatice se dezvoltă și se răspândesc prea mult, pot duce la apariția tumorilor. Când în corp se dezvoltă mai multe tumori, atunci pacientul suferă de mielom multiplu. 

În cazul tuturor acestor cancere de sânge, tratamentul începe cu chimioterapie și / sau radiație pentru a distruge celulele canceroase, urmând apoi să fie efectuată o infuzie cu celule stem sănătoase, care călătoresc în zona afectată a pacientului, unde repară daunele și unde formează noi celule sănătoase. Conform celor mai recente studii, ratele de supraviețuire au crescut semnificativ în rândul pacienților care au beneficiat de transplanturi de celule stem, motiv pentru care specialiștii consideră că este prioritar ca părinții să depoziteze sângele ombilical al copilului. Pentru părinții nerăbdători, bucuria de a aduce pe lume o nouă viață poate fi sporită de liniștea sufletească pe care o oferă procedura simplă de recoltare și depozitare a sângelui ombilical.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*