Transplantul de celule stem te vindecă 100%. Iată câteva dovezi

Există câteva boli pe care celulele stem au capacitatea de a le trata definitiv, iar cazurile în care transplantul a funcționat, nu sunt deloc puține. Vă prezentăm și noi câteva dintre acestea.

salvati de celule stem

Fetiță de 8 ani diagnosticată cu neuroblastom

S-a întâmplat în 2003, pe când fetița de 8 ani a fost diagnosticată cu neuroblastom, o formă rară de cancer. În 2007, după ce tratamentele de chimeoterapie nu au avut efecte semnificative, fetiţei i s-a făcut un transplant cu celule stem de la sora ei. La un an de la transplant, fetiţa şi-a revenit şi este sănătoasă!

Fetiță de 5 ani cu leucemie limfoblastică

O altă fetiță de cinci ani a fost diagnosticată în 2005 cu leucemie limfoblastică acută (cea mai frecventă formă de leucemie la copii). Deși fetița a fost tratată în repetate rânduri cu chimoterapie, vindecarea nu s-a produs. Așa că, în 2008, micuța pacientă a beneficiat de  un transplant medular cu celule stem de la sora sa. După 17 luni de la transplant evoluția a fost una normală, în prezent copila fiind perfect sănătoasă.

Nou născut cu suferinţă fetală acută

Cazul bebelușului născut în martie 2007 cu suferință fetală acută a fost publicat în „International Congress on Responsible Stem Cell Research”, Monaco, în 2009  și declarant ca fiind primul transplant de celule stem în cazul unor probleme ale sistemului nervos central.Bebelușul a beneficiat de trei transplanturi de cellule stem din propriul sânge ombilical recoltat la naștere. După cele trei intervenții copilul a avut rezultate evaluate clinic cu recuperare semnificativă motorie, senzorială și de relaţionare.

Băieţel cu sindrom mielodisplastic

În 2009, un băiețel diagnosticat cu sindrom mielodisplastic a beneficiat de un transplant de cellule stem, de la unul din frații săi. La numai 6 luni de la intervenție, copilul avea o stare de sănătate bună. Sindroamele mielodisplastice sunt considerate forme de pre-leucemie.

Fetiţa de 22 luni cu leucemie

Un alt caz reușit a fost și cel al unei fetițe de 22 de luni dignosticată cu leucemie. Ea a beneficiat în 2010 de un transplant  de celule stem de la fratele său. La aproape două săptămâni de la intervenție, medicii au detectat primele cellule sănătoase.

Fetiţa de 12 ani cu Anemie Fanconi

Tot cu celule stem prelevate de la fratele său a fost tratată și o fetiță de 12 ani diagnosticată cu anemie Fanconi. La o lună şi jumătate după transplant, rezultatele analizelor erau atât de bune încât aceasta a putut părăsi spitalul. În momentul de faţă fetiţa se simte excelent, poate merge pe bicicletă, cu rolele sau chiar înotă.

Băieţel de 2 ani cu histiocitoză

Un caz extrem de mediatizat a fost și cel al băiețelului de doi ani diagnosticat cu histiocitoză, o afecţiune caracterizată prin anormalităţi ale celulelor fagocitare mari. Acesta a beneficiat de  un transplant de celule stem recoltate cu o lună înainte de intervenție, de la fratele său mai mic. Transplantul a avut loc în Clinica de Oncologie, Hematologie şi Transplantologie Pediatrică din Poznan, Polonia.

Băieţel cu boală granulomatoasă cronică

Tot în Polonia a fost tratat și cazul unui băiat de 22 de luni diagnosticat cu o boală granulomatoasă cronică. Intervenția a avut loc  în Departamentul de Oncologie Pediatrică, Hematologie şi Transplantologie a Măduvei Osoase din Varşovia și s-a realizat cu cellule stem recolatate de la fratele mai mic. Recuperarea post transplant a început să se vadă în cea de-a 26 a zi şi perioada post transplant a fost lipsită de evenimente nedorite, cu excepţia reactivării unui virus asimptomatic. Nu au existat semne ale bolii cronice grefă – contra – gazdă.

sursă foto: cordbloodbankingchoices.com

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*