Transplantul de celule stem ombilicale – o alternativă mai bună la transplantul de măduvă osoasă

Deși terapia cu celule stem ombilicale a început să capete mai multă popularitate în ultimii ani, nu este nicidecum o tehnică nouă în istoria medicinei. Încă din anul 1988, potențialul celulelor stem recoltate la naștere a început să fie descoperit puțin câte puțin. În prezent, majoritatea oamenilor de știință, cercetătorilor și a medicilor sunt de părere că sângele ombilical reprezintă o alternativă mai bună la măduva osoasă în cazul pacienților care au nevoie de un transplant de celule stem. Chiar dacă măduva osoasă este în continuare o alegere mai populară pentru realizarea transplanturilor, foarte multe cercetări arată că celulele stem ombilicale vor revoluționa pe deplin domeniul medicinei.

În rândurile care urmează, vom explora diferențele dintre transplantul de măduvă osoasă și transplantul de celule stem ombilicale pentru a descoperi de ce este atât de încurajată depozitarea celulelor stem recoltate la naștere la o bancă de celule stem.

Cum diferă transplantul de măduvă osoasă de transplantul de celule stem ombilicale?

Atât transplantul de celule stem ombilicale, cât și transplantul de măduvă osoasă sunt efectuate pentru a înlocui celulele afectate și nesănătoase cu alte celule noi, care susțin vindecarea organismului. Sângele recoltat din cordonul ombilical este sursa de celule stem ombilicale, în timp măduva osoasă este sursa de celule stem ale măduvei osoase. Sângele ombilical este recoltat din cordonul ombilical după nașterea unui bebeluș, după care este transportat în condiții stricte la laborator, acolo unde va fi prelucrat pentru a se extrage celulele stem și pentru a fi depozitate pe termen lung. Celulele stem ombilicale au potențialul de a-l trata atât pe bebeluș, cât și pe membrii apropiați din familie.

Pe de altă parte, celulele stem ale măduvei osoase sunt recoltate de la un donator compatibil cu pacientul care urmează să primească transplantul. Despre măduvă trebuie să știți că are o textură spongioasă și se găsește în interiorul oaselor noastre. Măduva este recoltată, în general, din craniu, coaste, oasele de la nivelul pieptului, șolduri sau coloana vertebrală. Celulele stem sunt extrase din măduvă după filtrare și pot fi transplantate imediat în zona afectată a pacientului sau pot fi depozitate pentru o utilizare ulterioară.

În funcție de situația cu care se confruntă un pacient, medicul va putea recomanda cea mai bună opțiune de transplant. În ceea ce privește boala graft versus gazdă, medicii preferă în unanimitate celulele stem recoltate din sângele ombilical, deoarece sunt mai pure, iar sistemul imunitar al pacientului tinde să nu le atace. Chiar și în ceea ce privește antigenul leucocitelor umane – HLA- sângele ombilical este considerat o opțiune mult mai sigură decât măduva osoasă. HLA este markerul sistemului imunitar care se utilizează pentru identificarea celulelor străine și, din nou, s-a constatat că celulele stem extrase din sângele ombilical sunt mai pure. Asta înseamnă că pacientul poate beneficia imediat de transplantul cu celule stem ombilicale, nemafiind necesar să aștepte apariția unui donator compatibil, așa cum se întâmplă în cazul unui transplant de măduvă osoasă.

Când vine vorba de cea mai bogată sursă de celule stem, medicii preferă tot celulele stem recoltate din sângele ombilical, și asta pentru că în sângele ombilical se găsește un număr mai mare de celule stem în comparație cu măduva osoasă. De asemenea, celulele stem recoltate din sângele ombilical prezintă un potențial mai mare de regenerare decât celulele stem ale măduvei osoase, deoarece primele sunt mai tinere.

În cele din urmă, transplantul de celule stem ombilicale este considerat o opțiune mai bună pentru pacienții care au sub 30 de ani și cântăresc mai puțin de 60 de kg. Transplantul de celule stem ombilicale este prima opțiune pentru pacienții cu probleme de rinichi, inimă, ficat sau plămâni, situații în care nu este deloc recomandat transplantul de măduvă osoasă.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*