Transplant de măduvă

Transplantul de măduvă este o procedură ce are ca scop înlocuirea măduvei osoase afectate sau distruse cu celule stem sănătoase.

Măduva osoasă este ţesutul moale şi gras din interiorul oaselor, iar celulele stem sunt celule nematurizate, prezente în măduva osoasă, ce dau naştere la toate celulele sanguine.

Transplant-de-maduvaExistă trei tipuri de transplant de măduvă osoasă:

Transplant de măduvă osoasă autologous

Celulele stem sunt îndepărtate, înainte ca organismul să fie bombardat cu tratamente pe bază de radiaţii sau cu doze mari de chimioterapie. În tot acest timp, celulele stem sunt depozitate la rece – metodă cunoscută sub numele de crioprezervare. După perioada de tratament cu radiaţii şi chimioterapie, celulele stem sunt replasate în corp pentru a crea celule sanguine normale, sănătoase. Această metodă este cunoscută ca “transplant de salvare”.

Transplant de măduvă osoasă allogeneic

În cazul acestui tip de transplant celulele stem sunt prelevate de la o altă persoană – un donator. În majoritatea cazurilor, genele donatorului trebuie să se potrivească cel puţin parţial cu genele pacientului. Pentru a se identifica aceasta compatibilitate se realizează un set special de teste de sânge. Un frate sau o soră poate reprezenta în majoritatea cazurilor un donator compatibil. Uneori însă şi părinţii sau alte rude pot reprezenta potenţiali donatori.

Transplant cu sânge din cordonul ombilical

O formă a transplantului allogeneic, transplantul cu sânge din cordonul ombilical presupune îndepărtarea celulelor stem din cordonul ombilical al unui nou-născut, imediat după naştere. Aceste celule stem sunt apoi congelate şi depozitate până în momentul în care vor fi folosite pentru transplant. Celulele stem provenite din cordonul ombilical sunt nematurizate astfel că nevoia unei compatibilităţi cu donatorul este foarte mică.

ÎNAINTE de transplantul de măduvă osoasă pot fi necesare şedinţe de chimioterapie sau radiaţii. Acestea pot fi realizate în două modalităţi:

Tratamentul ablativ – acesta presupune doze mari de chimioterapie şi radiaţii pentru a ucide celulele canceroase. Acesta tratament distruge şi măduva osoasă rămasă, permiţând astfel noilor celule stem să crească în măduva osoasă.

Tratamentul cu intensitate redusă, numit şi mini-transplant – acesta presupune oferirea pacienţilor a unor doze mici de chimioterapie şi radiaţii înainte de transplant. Acest lucru le permite pacienţilor în vârstă, precum şi celor care au şi alte probleme de sănătate, să facă transplant.

Un transplant de celule stem este realizat de regulă după ce şedinţele de chimioterapie şi de radiaţii sunt complete. Celulele stem sunt eliberate în circuitul sangvin printr-un tub numit cateter central venos. Acest procedeu este similar unei transfuzii de sânge. Celulele stem călătoresc astfel din sânge în măduva osoasă. De cele mai multe ori nu este nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Cum se colectează celulele stem de la donator:

  1. Prin colectarea de măduvă osoasă de la donator. Această procedură se realizează sub anestezie generală, astfel că donatorul nu va simţi nimic în timpul extragerii. Cantitatea de măduvă osoasă recoltată variază în funcţie de greutatea persoanei care o va primi.
  2. Prin leucafereză. Această procedură presupune că donatorul să primească cinci zile de injecţii speciale, menite să ajute celulele stem să circule din măduva osoasă în circuitul sangvin. În timpul leucaferezei sângele este îndepărtat de la donator, urmând ca acesta să fie filtrat printr-un aparat special menit să separe globulele roşii de cele albe. Globulele albe – leucocitele conţin celule stem ce vor fi ulterior separate şi oferite pacientului, în timp ce globulele roşii – eritrocitele sunt returnate donatorului.

DUPĂ transplantul de măduvă osoasă, în timp ce pacientul se află în spital, acesta poate avea nevoie:

  • de medicamente menite să prevină sau să trateze infecţiile – antibiotice, antifungice şi antivirale
  • de numeroase transfuzii de sânge
  • să fie hrănit intravenos, prin intermediul unei perfuzii
  • de medicamente speciale în scopul prevenirii bolii „grefă contra gazdă”.

Citește mai multe despre: TRANSPLANT CELULE STEM


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*