Transplant de celule stem: cine poate beneficia și cine poate fi donator?

Un transplant de celule stem este un tratament care implică infuzarea de celule stem hematopoietice (formatoare de sânge) de la un donator la un destinatar. Colecția de celule stem infuzate este numită celulă stem „grefă”.

Celulele stem hematopoietice produc diferite celule care alcătuiesc sânge: celule albe din sânge pentru a lupta împotriva infecției, globulele roșii pentru a muta oxigenul prin corp și trombocitele care ajută la controlul sângerării. Celulele stem hematopoietice se află în măduva osoasă, unde se reproduc singure (autoînnoire) și se maturizează în celulele sanguine circulante. De fapt, corpurile noastre creează în mod constant celule stem noi pentru a înlocui celulele sanguine circulante vechi și pe moarte.

Dacă organismul începe să facă celule nesănătoase sau nu sunt suficiente celule sănătoase, poate fi necesar un transplant de celule stem. Cele mai frecvente motive pentru care un copil poate avea nevoie de un transplant de celule stem sunt dacă are sau nu:

  • Anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia și limfomul;
  • Anumite boli legate de sânge,
  • Afecțiuni ale sistemului imunitar moștenite,
  • Tulburări metabolice.

Cum este selectat un donator de celule stem?

Donatorii sunt selectați pe baza asemănării antigenului leucocitar uman (HLA) cu cel al pacientului. Markerii HLA sunt moșteniți astfel încât un copil primește jumătate din setul său complet de proteine ​​HLA de la fiecare părinte. Prin urmare, membrii familiei înrudite, în special frații cu aceiași părinți, sunt adesea testați ca potențiali donatori pentru pacienții care au nevoie de un transplant de celule stem.

Un donator „asortat” împărtășește aceleași proteine ​​HLA testate cu destinatarul, în timp ce un donator „neegalat” are una sau două „nepotriviri” HLA diferite de la destinatarul său. Dacă un donator asociat cu HLA nu este disponibil, atunci se efectuează o căutare de donatori care nu au legătură cu Registrul Programului Național al Donatorilor (NMDP).

De obicei, potrivirea HLA între donator și primitor crește șansele ca celulele stem ale donatorului să se greveze sau să își găsească drumul în măduva osoasă a destinatarului, unde vor produce celulele sanguine circulante. De asemenea, utilizarea celulelor stem cu potrivire HLA reduce riscurile de complicații asociate cu transplantul de celule stem, inclusiv boala grefa-versus-gazdă, un proces imun în care celulele donatoare sănătoase atacă țesuturile din corpul destinatarului.

În afară de potrivirea HLA, alte considerente pentru utilizarea unui donator special includ vârsta, sexul, expunerile la infecții și starea generală de sănătate a donatorului. Uneori, nu poate fi găsit un donator asociat sau care nu are legătură.

Când poate un pacient să primească un transplant de celule stem?

Înainte de a primi un transplant de celule stem, este important să vă asigurați că, corpul pacientului este suficient de sănătos pentru un transplant. De asemenea, dacă pacientul are cancer, atunci este important ca acesta să fie nedetectabil (în remisiune) sau să fie la cel mai scăzut nivel posibil (boală reziduală minimă) după ce a primit chimioterapie și intervenție chirurgicală, dacă pacientul are o tumoră solidă ca o tumoră cerebrală, iar pentru aceste detalii piuteți contacta echipa de la Biogenis care vă va îndruma corespunzător în acest proces.

Procesul de evaluare pe care îl urmează un potențial destinatar de transplant pentru a evalua funcția organului și răspunsul la boala malignă înainte de transplant este denumit „pregătire pre-transplant”. Coordonatorii de transplant lucrează cu pacienții și familiile în identificarea unui donator și în stabilirea testelor necesare pentru a determina dacă un pacient este gata să primească un transplant. Pentru mai multe detalii, puteți contacta un reprezentant al băncii de celule stem, cum ar fi Biogenis.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*