Primul studiu din lume cu privire la acțiunea celulelor stem în cazul fibrozei chistice

Un bărbat în vârstă de 39 de ani, cu fibroză chistică  a făcut istorie, devenind prima persoană din lume care a primit celule stem adulte umane într-un nou studiu de cercetare, în care cercetătorii speră că va duce într-o zi la dezvoltarea unei terapii pentru a reduce inflamația și infecțiile cauzate de fibroza chistică.

fibroza chistica

Subiectul de pionierat în studiu este Bob Held de la Alliance, Ohio, care a primit o infuzie de celule numite celule stem mezenchimale umane alogenice, celule stem adulte recoltate din măduva osoasă de la voluntari sănătoși. Dl Held a fost diagnosticat cu fibroză chistică când a avut vârsta de 16 luni.

În prezent, nu există niciun tratament pentru această boală, și speranța de viață pentru pacienții care supraviețuiesc la maturitate este de aproximativ 41 de ani.

„A fost o zi foarte interesantă pentru noi, cu primul participant la primul proces de celule stem pentru fibroza chistică“, a declarat James Chmiel, cercetătorul principal al studiului de la Universitatea Spital Rainbow bebeluși și copii.

În prima faza, studiul va evalua siguranța și tolerabilitatea celulelor sten la pacienții adulți cu fibroză chistică.

Chiar dacă obiectivul studiului se referă în primă fază la siguranță, Dr. Chmiel speră că acest lucru este un prim pas spre scopul final de a dezvolta o terapie pentru a reduce inflamația și infecția pulmonară, ceea ce duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă pentru persoanele cu fibroză chistică.

Celulele stem pe care Held le-a pimit au fost colectate din măduva osoasă a unui voluntar adult sănătos. Universitatea la care se face acest studiu este un lider național în utilizarea terapiei cu celule stem cu celule stem mezenchimale. Cercetătorii de la Universitatea Rainbow, împreună cu cei de la Case Western Reserve University School of Medicine, sunt cei care au descoperit aceste celule. Celulele mezenchimale posedă multe proprietăți care sunt ideale pentru tratamentul bolilor inflamatorii și degenerative, și posedă abilități naturale pentru a detecta schimbări în mediul lor, cum ar fi inflamația. Speranța este că aceste celule pot reduce inflamația în plămâni cauzată de fibroza chistică.

Principalul efect pe care fibroza chistică îl are este asupra plămânilor. Aceștia se umplu cu un mucus lipicios ca o reacție – într-adevăr o reacție excesivă – a sistemului imunitar al organismului la bacterii. Plămânii sunt sursa principală a duratei reduse de viață și a agresivității bolii în aceste condiții.

Sursă foto: medicalxpress.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*