Nașterea bebelușului – depozităm doar celulele stem sau și țesut de cordon ombilical?

Viitorul terapiei bazate pe celulele stem recoltate din sângele ombilical, în conformitate cu opinia științifică actuală, este promițător. În urmă cu mulți ani, cordonul ombilical era considerat un reziduu al nașterii, așa că era aruncat. Totuși, în urma mai multor studii și cercetări, s-a observat că, de fapt, cordonul ombilical este o resursă minunată de celule stem care au un potențial uriaș de ameliorare a simptomelor a zeci de boli și chiar de a vindecare a multor boli care se considerau incurabile. De la forme severe de cancere și tulburări ale sângelui și până la boli neurologice, vizuale și de piele, celulele stem care se extrag din sângele cordonului ombilical sunt promisiunea unei vieți mai lungi, mai sănătoase și mai calitative.

Cordonul ombilical este acum tratat ca o resursă incredibilă de proprietăți de vindecare, așa că nu doar sângele ombilical se află sub lupa oamenilor de știință, dar și țesutul cordonului ombilical. Astăzi, băncile private de depozitare a celulelor stem ombilicale, precum Biogenis, oferă pachete complexe de servicii, inclusiv prelucrarea și depozitarea de țesut de cordon ombilical. Banca de celule stem Biogenis crede cu fermitate că depozitarea țesutului cordonului ombilical, precum și a sângelui din cordon, este cel mai eficient mod de a depozita celulele stem ale bebelușului. Depozitarea sângelului ombilical și a celulelor stem din țesutul cordonului deschide o gamă de oportunități de tratare a multor boli din cele mai severe.

Valoarea terapeutică a țesutului ombilical

Celulele stem din țesutul ombilical au fost studiate pe larg pentru a se observa capacitatea lor de a forma o serie de tipuri de țesuturi diferite. Oamenii de știință sunt de părere că țesutul ombilical deține o valoare terapeutică promițătoare pentru tratarea unei game ample de boli. Mai precis, rapoartele oamenilor de știință au arătat că țesutul gelatinos din cordon, și anume gelatina Wharton, este o sursă bogată de un tip diferit de celule stem, dar la fel de importante.

Când pot fi recoltate celulele stem din țesutul ombilical?

Celulele stem ale țesutului de cordon sunt izolate cu ușurință dintr-o secțiune a cordonului ombilical care este recoltat la naștere. După venirea pe lume a bebelușului, cordonul este transportat eficient și în deplină siguranță într-o soluție special formulată care conservă celulele stem în timpul transportului. Odată ce ajunge la laborator, țesutul de cordon este imediat prelucrat, apoi va fi depozitat, fiind astfel pregătit pentru o eventuală utilizare în viitor.

Cercetătorii au arătat că țesutul de cordon este bogat în celule precursoare mezenchimale care au capacitatea, în condițiile potrivite, de a se diferenția în diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele osului, ale cartilajului, celule nervoase, celule cardiace, celule ale mușchiului, ale pielii sau celule hepatice. Prin urmare, celulele mezenchimale care se găsesc în țesutul ombilical sunt extrem de promițătoare în medicina regenerativă. De asemenea, s-a dovedit că sunt capabile să producă anumite proteine care pot ajuta la repararea țesuturilor deteriorate și pot reduce inflamația.

În prezent, cercetările sunt în curs de evaluare a celulelor stem ale țesutului ombilical pentru tratamentul mai multor boli, inclusiv scleroză multiplă, accident vascular cerebral, diabet, boala Parkinson, valve și capilare artificiale, dar și în cazul terapiei genice pentru furnizarea agenților anti-tumori pentru tratarea cancerului. Nu în ultimul rând, celulele mezenchimale din țesutul ombilical au potențialul de a trata afecțiuni autoimune și inflamatorii cronice, cum ar fi poliartrita reumatoidă și boala Crohn. 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*