Dezvoltarea intelectuală la preșcolari. De ce trebuie să creezi o legătură cu cel mic în perioada copilăriei

Perioada preșcolară este una dintre cele mai importante din punctul de vedere al dezvoltării cognitive, al dezvoltării viitorului adult. Ce se întâmplă în copilăria timpurie poate conta pentru o viață întreagă. Cercetările privind educația preșcolară au arătat că, acei copii care încep să învețe de la o vârstă fragedă sunt, de obicei, mai încrezători, au mai puține probleme de comportament și note mai bune în timpul școlii primare.

Dezvoltarea intelectuală la preșcolari. De ce trebuie să creezi o legătură cu cel mic în perioada copilăriei

În ciuda a ceea ce cred numeroși părinți, copiii de vârstă preșcolară nu sunt adulți în miniatură, gândirea lor urmând să se maturizeze abia în jurul vârstei de 15 ani.

Jean Piaget, cercetătorul care și-a dedicat muncă observării și înregistrării capacităților intelectuale ale copiilor și adolescenților, a formulat o teorie privind stadiile dezvoltării intelectuale și a relaționat aceste stadii de dezvoltarea creierului.

Este extrem de important că părinții să cunoască abilitățile intelectuale ale preșcolarului, pentru a avea așteptări realiste de la acesta şi pentru a-l ajuta să se dezvolte, să devină creativ, să îi stimuleze intelingența.

Ce spune Jean Piaget despre dezvoltarea intelectuală a copilului

Potrivit lui Piaget, perioada preșcolară corespunde stadiului pre-operațional de dezvoltare intelectuală (2 – 4 ani) și stadiului intuitiv de dezvoltare intelectuală (4 – 7 ani), în care inteligența este demonstrată de utilizarea simbolurilor, limbajul se maturizează, se dezvoltă memoria și imaginația, însă gândirea este un proces ilogic și ireversibil, iar gândirea egocentrică predomină.

Copiii trebuie îndrumați de către părinți și de către educatori pentru a-și dezvolta o gândire logică, acest proces fiind în plină dezvoltarea la vârsta preșcolară.

Dacă nu vă simțiți în siguranță în această perioadă pentru a vă trimite copilul la grădiniță, dar totuși vă doriți ca cel mic să aibă parte de toate avantajele educației alături de specialiști, îl puteți înscrie pe cel mic la prima grădiniță online din România care ajută părinții să se ocupe de educația copiilor lor chiar din confortul propriei case, propunând metode de învățare moderne și eficiente. Prima grădiniță online din România își propune să completeze educația pe care părinții încearcă să le-o ofere copiilor lor încă din primii ani de viață și chiar să fie un sprijin solid pentru copiii aflați într-o continuă dezvoltare.

Educația preșcolară este importantă pentru a ajuta copiii să treacă prin procesul de creștere și dezvoltare, pentru a obține cunoștințe și informații de bază care ar putea fi folositoare odată ce încep școala primară.

Cum să creezi o legătură cu cel mic

Atunci când ai un copil de vârstă preșcolară este important să creezi o legătură puternică cu el, pentru ca acesta să se poată dezvolta emoțional și intelectual.

Studiile au arătat că cei mici care au o legătură emoțională stabilă cu părinții obțin rezultate mai bune la învățătură, intetracționează mai ușor cu ceilalți copii, sunt mai receptivi la lucrurile noi pe care le învață.

Dacă nu ești sigur de legătura pe care o ai cu copilul tău, începe prin a petrece mai mult timp cu el, încearcă să îl cunoști în fiecare zi, pentru că cel mic se transformă rapid, dobândind noi achiziții chiar de la o zi la alta.

Citește-i, organizează excursii, concedii, ieși la plimbare cu cel mic, învață-l să meargă pe bicicletă sau pe role, luați cina împreună, contruiți castele, faceți orice activitate care vă face plăcere și veți crea o legătură indestructibilă cu propriul copil.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*