Cum pot părinții să stimuleze creativitatea copiilor?

Creativitatea este mai mult decât o metodă prin care copilul are parte de distracție. Creativitatea contribuie la dezvoltarea celui mic și îl ajută să interacționeze și să cunoască tot mai bine mediul înconjurător – pe zi ce trece.

Cum poate această componentă deosebit de utilă să fie stimulată? Sunt o mulțime de metode pe care părinții le pot aplica și partea bună este că există numeroase surse de inspirație, precum alți părinți cu copii de vârste apropiate sau, bineînțeles, internetul.

Jucăriile, obiectele preferate ale celor mici, sunt cu siguranță o sursă importantă de stimulare a creativității. Jucăriile sunt transformate de copii în personaje și elemente din povești pe care le născocesc singuri sau cu ajutorul prietenilor și a părinților. Pentru ca acestea să contribuie cât mai mult la dezvoltarea copiilor e nevoie ca adulții să selecteze acele obiecte care sunt create tocmai în acest scop. Magazinele online de jucării care țin cont de psihologia celor mici sunt recomandate pentru documentare și pentru achiziții. Aceste magazine, precum Mami.md, reprezintă o sursă deosebit de importantă pentru a afla ce jucării sunt în trend și pentru a găsi caracterele și jocurile preferate ale copiilor.

Cititul este o altă metodă prin care celor mici le poate fi stimulată creativitatea. Chiar dacă mezinul familiei nu știe încă să citească, asigură-te că măcar în fiecare seară înainte de culcare îi citești povești, basmele preferate, cel puțin jumătate de oră. Vei fi surprins să vezi interesul său care crește pe măsură de înaintează în vârstă și după ce va cunoaște literele puteți să faceți schimb de locuri ori de câte ori își dorește. Poveștile sunt necesare pentru că la această vârstă imaginația are nevoie să fie alimentată pentru a funcționa și pentru a încropi și cel mic, la rândul său, propriile scenarii. Dacă are o imaginație bogată copilul va reuși să creeze jocuri interesante alături de alți copii, atât la grădiniță, cât și în timpul liber. Să îl vezi cum își umple timpul cu activități atât de educative va fi cu siguranță o plăcere pentru întreaga familie și, bineînțeles, pentru el.

Comunicarea este și ea esențială pentru dezvoltarea creativității. Chiar dacă în unele cazuri ai o zi mai proastă și ești obosit, iar copilul continuă să pună întrebări banale despre orice subiect pe care nu îl înțelege, depune eforturi și concentrează-te pentru a-i oferi informațiile necesare. Curiozitatea este absolut normală mai ales la vârste fragede și cu cât îi satisfaci mai multe dileme, cu atât el va cunoaște tot mai mult lumea din jur și va deveni tot mai înțelept și mai perspicace.

Deoarece tehnologia este foarte prezentă în viețile noastre, indiferent de vârstă, nu putem neglija nici acest aspect. Părinții trebuie să înțeleagă că cei mici nu trebuie să utilizeze în exces device-urile, însă este necesar să știe lucruri de bază. În plus, pentru stimularea creativității există numeroase filmulețe, jocuri și diverse bloguri pentru copii care pot să îi ajute și să îi mențină conectați la realitatea zilnică. Jocurile de strategie, de exemplu, pot să fie educative și, mai mult decât atât, creează relații și prietenii puternice între cei mici.

Este normal ca părinții să supravegheze activitățile copiilor, mai ales dacă vorbim despre această lume virtuală, însă accesul la informație nu poate decât să stimuleze gândirea și creativitatea copilului. 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*