Celulele stem – unde sunt păstrate și cum pot fi folosite?

Două dintre întrebările – absolut firești, pe care și le pun părinții care aleg să preleveze celule stem la nașterea copilului lor se referă la modul în care acestea sunt păstrate și cum pot fi folosite, în viitor, acestea. La aceste întrebări vom încerca să răspundem noi, în rândurile următoare.

În primul rând, vă recomandăm să apelați la Biogenis, cea mai bună bancă de celule stem din România. De altfel, stocarea probei se poate face chiar în România din anul 2010 de când unitatea de stocare Biogenis din Bucureşti a primit acreditarea Autorităţii Naţionale de Transplant! Specialiștii de la Biogenis au precizat că, în ceea ce-i privește, stocarea celulelor stem recoltate din sângele şi ţesutul cordonului ombilical al nou-născutului este o procedură din ce în ce mai utilizată.

Nu vă faceți griji privind transportul sângelui recoltat din cordonul ombilical după venirea pe lume a micuţului dumneavoastră. Acesta se transportă în condiţii de siguranţă la laborator, pentru a fi analizat în vederea validării pentru stocare. Mai apoi, dacă analizele sângelui sunt corespunzătoare, se va trece la procedura de extragere a concentratului de celule stem. Probele obţinute vor fi înregistrate şi ulterior supuse procesului de criogenare treptată. Stocarea celulelor stem se face în criotancuri la -196 grade Celsius în vapori de azot lichid. Nici aici nu trebuie să vă faceți griji. La Biogenis condiţiile de stocare sunt optime, banca dispunând de echipamente de ultimă generaţie prezente în dublu exemplar pentru a asigura funcţionarea continuă în orice condiţii. Decizia de a preleva celule stem la nașterea copilului nu este valoroasă doar pentru copil însuşi, dar creşte şi posibilitatea de a trata un membru al familiei care ar avea nevoie de un transplant de celule stem şi nu le poate utiliza pe ale sale.

Până în prezent, medicii specialişti în transplantologie, transfuziologie, hematologie şi pediatrie, au folosit cu succes transplantarea de celule stem stocate de grupul din care face parte îBiogenis. Primele cazuri de transplantare au fost un succes! Astfel, ăn septembrie 2010 s-a efectuat un transplant cu celule stem în cazul unei fetiţe de 22 de luni, diagnosticată cu leucemie. În urma reacţiilor negative apărute ca urmare a tratamentului aplicat, medicii au decis efectuarea transplantului cu celule stem de la fratele său. Primele celule noi sănătoase au fost detectate la două săptămâni după intervenţie! Sau, un alt caz. În ianuarie 2011 o fetiţă în vârstă de 12 ani diagnosticată cu Anemie Fanconi a fost supusă transplantului cu celule stem prelevate de la fratele ei. La o lună şi jumătate după transplant, rezultatele analizelor erau atât de bune încât aceasta a putut părăsi spitalul. În momentul de faţă fetiţa se simte excelent, poate merge pe bicicletă, cu rolele sau chiar înotă.

Potrivit specialiștilor de la Biogenis, ”celulele stem recoltate din cordonul ombilical la naştere sunt utilizate în tratarea a peste 70 de tipuri de boli, boli congenitale (moştenite) ale sângelui, sistemului imun, metabolic, diverse tipuri de cancer (cancer de măduvă osoasă, neuroblastom, retinoblastom). Studiile de specialitate menţionează că în viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi în cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzheimer, scleroză multiplă, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet”.

Condiţiile obligatorii pentru ca vindecarea cu ajutorul celulelor stem să se producă se referă la faptul ca acestea să fie compatibile cu donatorul şi să fie transplantate acolo unde este nevoie că ele să acţioneze.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*