Celulele stem din cordonul ombilical – află cum se recoltează și dacă este o procedură dureroasă!

Celulele stem extrase la naşterea copilului din cordonul ombilical sunt recunoscute și pentru faptul că au capacitatea de a evolua peste ani în orice tip de celulă din corpul uman şi, prin urmare, de a înlocui ţesuturile bolnave şi a salva vieţi omeneşti.

Dintr-o insuficientă informare, mulți părinți consideră că această procedură este una periculoasă pentru mamă sau copil. Nimic mai greșit, susțin specialiștii, care dau asigurări că prelevarea celulelor respective nu prezintă niciun fel de pericol şi durere pentru mamă şi copil.

De reținut doar că sângele ombilical din care se va extrage concentratul de celule stem poate fi recoltat doar imediat după naştere! Un volum sanguin variabil rămâne pe traiectul cordonului ombilical până la placentă şi în interiorul placentei bogat vascularizate. Acest sânge, bogat în celule stem, este aruncat, de obicei, după naştere împreună cu cordonul ombilical şi placenta. După venirea pe lume a nou născutului, personalul medical trebuie să recolteze sângele din cordonul ombilical folosind setul de recoltare special creat pentru acest lucru.

Colectarea sângelui este o procedură simplă şi scurtă, care oferă deplină siguranţă pentru sănătatea mamei şi a copilului. Sângele din cordonul ombilical este singura sursă din care celulele stem se pot colecta prin metode non-invazive. Sângele astfel recoltat se transportă la laborator pentru a fi analizat în vederea validării  pentru stocare. Urmează o serie de teste, iar în cazul în care analizele sângelui sunt corespunzătoare, se va efectua procedura de recoltare a concentratului de celule stem. Probele obţinute vor fi înregistrate şi ulterior supuse procesului de criogenare treptată. Stocarea celulelor stem se face în criotancuri la -196 grade Celsius în vapori de azot lichid. Grație acestor proceduri, celulele stem, obţinute fără niciun risc pentru copil şi mamă, fără probleme de ordin etic şi disponibile la cerere pentru tratamente medicale, pot fi păstrate pe termen teoretic nelimitat.

Trebuie doar să aveți grijă ca setul de recoltare să fie luat la spital unde imediat după naştere, cu ajutorul lui, personalul medical va recolta sângele ombilical. Nu ajută cu nimic să intrați în panică, respirați adând și concentrați-vă!

Ulterior, după validarea procedurilor, părinților le va fi înmânat certificatul de stocare în condiţii de criogenie. De acum se va începe efectuarea plăţilor, conform variantei agreate la semnarea contractului.

Potrivit specialiștilor de la Biogenis, cea mai bună bancă de celule stem de la ora actuală din România, ”transportul sângelui către laborator se va face cu un transportator acreditat, foarte rapid. De altfel, rapiditatea este decisivă pentru a asigura un număr cât mai mare de celule stem, necesar pentru un eventual transplant”. Sângele prelevat din cordonul ombilical al nou-născutului va fi supus unor proceduri complexe, pentru extragerea celulelor stem. După două săptămâni de la naştere, familia va primi rezultatele analizării sângelui prelevat – respectiv la testele virusologice efectuate sângelui mamei, la testele bacteriologice făcute sângelui din cordonul ombilical. De asemenea, părinţii sunt informaţi şi asupra numărului de celule stem recoltate şi a viabilităţii lor. Până în prezent, medicii specialişti în transplantologie, transfuziologie, hematologie şi pediatrie, au folosit cu succes transplantarea de celule stem stocate de grupul din care face parte Biogenis.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*