Celule stem Hematopoietice

Celulele stem hematopoietice sunt celule stem care se găsesc în măduva osoasă roșie și care se pot transforma la maturitate în celule ale sângelui și sistemului imunitar. Află cum pot fi ele folosite în lupta cu cancerul.

Celule-stem-hematopoieticeCe sunt celulele stem hematopoietice?

Aceste celule stem se găsesc în măduva osoasă (la oameni, cea mai mare concentrație de celule stem hematopoietice se găsește în oasele șoldului și în piept) și se pot regenera, diferenția într-o varietate de celule ale sângelui și sistemului imunitar și pot circula între sânge și măduva osoasă.

Ca orice celule stem din corp, celulele stem hematopoietice se transformă la maturitate în câteva tipuri de celule ale sângelui.

Sângele este compus din globule roșii (care transportă oxigenul și nutrienții prin vasele de sânge), globule albe (soldați ai sistemului imunitar care atacă corpurile străine – bacterii, viruși, alți microbi și paraziți) și plachete (celule care formează adevărate ”dopuri” – cheaguri – peste răni, astfel ca sângele să nu se mai scurgă în afara corpului).

Celulele stem hematopoietice se pot transforma în oricare din aceste tipuri de celule ale sângelui, odată trimise din măduvă în vasele de sânge pentru a le înlocui pe cele bolnave sau moarte din cauza unor boli.

Ce boli poți trata cu celule stem hematopoietice?

Un transplant de celule stem hematopoietice se poate cere în cazul unor cancere, boli genetice ale sângelui și boli imunitare.

Practic, subiecții donează celule stem din măduva osoasă înainte de tratamentele agresive cum ar fi chimioterapia, care pot ucide și celulele sănătoase ale sângelui. După încheierea tratamentului, celulele stem hematopoietice sunt injectate înapoi în bolnav, unde pot înlocui celulele piedute în urma bolii și tratamentului deopotrivă.

În alte cazuri, ele sunt folosite pentru a înmulți un anumit tip de celulă a sângelui, care a fost distrusă de boală, sau care nu este produsă în cantități suficiente de corp din cauza unor boli genetice sau autoimune.

Leucemia și limfomul

Fiind vorba de două tipuri de cancer al sângelui, atât leucemia, cât și limfomul pun în pericol viața pacienților prin înmulțirea necontrolată a celulelor albe din sânge.

În zilele noastre, un tip de tratament este transplantul medular, care înlocuiește celulele distruse de chimioterapie și radioterapie menite să regleze cantitate de celule albe produse de corpul bolnav.

Prin terapia cu celule stem, pacienții sunt injectați cu celule stem hematopoietice de la o rudă apropiată, sau un donator compatibil.

Cancerele care se pot trata astfel sunt: leucemia acută limfoblastică, leucemia acută mieloblastică, leucemia mieloidă cronică, boala Hodgkin, mieloame multiple, limfom non-Hodgkin.

Boli genetice ale sângelui

O altă aplicație a celulelor stem hematopoietice sunt anemiile transmise genetic (măduva bolnavă nu poate produce celule ale sângelui), sau erorile metabolice congenitale (defecte ale unor enzime cheie care descompun toxine din sânge sau care produc elemente importante pentru buna funcționare a organismului): anemia aplastică, beta-talasemia, sindromul Blackfan-Diamond, anemia cu celule în seceră, etc.

Cancere agresive

Studii noi și promițătoare vorbesc despre folosirea transplantului de celule stem hematopoietice ca metodă principală de luptă împotriva anumitor tipuri de cancer.

Deși studiile încă se desfășoară, se pare că în unele cazuri, celulele stem hematopoietice transplantate în pacienții cu tumori inoperabile atacă aceste forme de cancer (momentan se lucrează cu metastaze la rinichi, dar studiile s-ar putea extinde asupra cancerului la plămâni, prostată, ovarian, colon, esofag, ficat și pancreas) într-un mediu în care sistemul imunitar al gazdei a fost aproape suprimat, dar nu complet, cât să nu respingă celulele stem primite de la o rudă apropiată.

Alte boli în care celulele stem hematopoietice ar putea avea rezultate:

  • Diabet
  • Artrita reumatoidă
  • Lupus eritematos sistemic

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*