Ce pași trebuie să urmezi dacă dorești să depozitezi celulele stem ale bebelușului tău?

Ceea ce trebuie să știe mămicile despre sângele ombilical este că se recoltează din cordonul ombilical imediat după venirea pe lume a bebelușului și că este bogat în celule unice numite celule stem hematopoietice. Aceste celule sunt utilizate în prezent pentru tratarea a nenumărate boli despre care se credea în trecut că sunt incurabile. Celulele stem ombilicale se consideră că sunt unice pentru că se pot specializa. Mai precis, majoritatea celulelor își pot face singure copii – o celulă epitelială, de exemplu, poate face o altă celulă epitelială. Totuși, celulele stem hematopoietice se pot maturiza în organism în diferite tipuri de celule sanguine. La adulți și copii, celulele stem hematopoietice se mai găsesc în sânge și în măduva osoasă.

Nu se știe încă totul despre ele, însă în prezent celulele stem hematopoietice pot fi utilizate pentru a trata mai mult de 80 de afecțiuni care pot pune viața în pericol, inclusiv boli ale sistemului imunitar, tulburări genetice, tulburări neurologice și anumite forme de cancer, care includ limfom și leucemie. Celulele stem ombilicale reprezintă principala terapie pentru unele dintre aceste boli. În alte situații, tratamentul cu celule stem ombilicale poate fi utilizat dacă alte tratamente nu au funcționat. De asemenea, aceste celule fac subiectul a numeroase cercetări experimentale.

Celule stem ombilicale vs. celule stem din măduva osoasă

S-a menționat deja în rândurile anterioare că celulele stem hematopoietice se mai găsesc în sânge și în măduva osoasă. În comparație cu utilizarea celulelor stem recoltate din măduva osoasă, folosirea celulelor stem ombilicale pentru tratarea unei afecțiuni prezintă mai multe avantaje. În primul rând, celulele stem ombilicale sunt tinere și sunt pure, prin urmare, șansele de compatibilitate sunt mult mai mari. În schimb, transplantul de măduvă osoasă impune clar ca între pacient și donator să existe compatibilitate de 100%. În al doilea rând, tocmai pentru că celulele stem ombilicale sunt pure, riscul ca organismul să respingă celulele stem – ceea ce poartă denumirea de boală graft versus gazdă – este diminuat. În al treilea rând, recoltarea celulelor stem ombilicale este ușoară, nedureroasă și nu prezintă niciun risc. După recoltare, sângele ombilical este prelucrat la laboratorul care aparține de banca de celule stem cu care colaborați, urmând apoi să fie depozitat în condiții de criogenie. Pe de altă parte, recoltarea măduvei osoase este mai dificilă decât recoltarea sângelui ombilical, este mai riscantă și poate fi dureroasă pentru donator. Într-un final, mai este bine de știut că celulele stem ombilicale pot fi utilizate pentru a consolida sistemul imunitar în timpul tratamentelor pentru cancer, în schimb, celulele stem ale măduvei osoase nu au această capacitate.

Depozitarea celulelor stem

În ceea ce privește depozitarea celulelor stem ombilicale, există două tipuri de bănci, și anume bănci publice și bănci private. Băncile publice acceptă donații de celule stem ombilicale, ceea ce înseamnă că după naștere, nu veți mai avea acces la celulele stem ale bebelușului. O bancă privată de celule stem va prelucra sângele ombilical recoltat la naștere, va depozita celulele stem și le va pune la dispoziția părinților de îndată ce aceștia vor avea nevoie oricând în viitor. Pentru a depozita pe termen lung celulele stem ale bebelușului la o bancă privată, va trebui să discutați cu banca și să obțineți un kit de recoltare a sângelui ombilical – kit pe care va trebui să îl aveți la spital în ziua nașterii.

Este bine să semnați un contract cu banca de celule stem cu cel puțin 6 săptămâni înainte de data nașterii. Va trebui, de asemenea, să furnizați băncii istoricul medical al familiei, iar mama va trebui să facă o serie de analize ale sângelui.

În ziua nașterii – indiferent că este vorba de naștere naturală sau prin cezariană – trebuie să anunați echipa care asistă nașterea că doriți să recoltați celulele stem și să puneți la dispoziție kitul de recoltare oferit de banca de celule stem.

În unele situații, nu este posibil să se recolteze suficient sânge ombilical, mai ales dacă se decide clamparea foarte tardivă a cordonului ombilical sau dacă bebelușul se naște prematur. În cazuri de urgență, echipa medicală va acorda îngrijirile necesare mamei și bebelușului în detrimentul recoltării sângelui ombilical.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*