Ce implică prelucrarea sângelui recoltat din cordonul ombilical la naștere?

După recoltarea sângelui ombilical, acesta trebuie transportat imediat la laboratorul băncii de celule stem cu care ați încheiat contractul. Aici va avea loc procedura de prelucrare a recoltei de sânge. Încă de la apariția primelor bănci de celule stem ombilicale, laboratoarele au decis să elimine cea mai mare parte a plasmei și a globulelor roșii înainte de crioprezervarea recoltei de sânge rămase și care, de altfel, deține celulele stem. Poate că vă întrebați acum de ce este necesar ca sângele ombilical să fie prelucrat și să se extragă din el plasma și globulele roșii. Poate că vă gândiți și la faptul că va rămâne o cantitate infimă de sânge cu celule stem, care s-ar putea să nu vă fie de mare ajutor dacă vreodată veți avea nevoie de celulele stem pentru o eventuală terapie.

De ce trebuie prelucrat sângele ombilical recoltat la naștere?

Aflați acum că motivul principal pentru care laboratoarele elimină plasma este cel de a reduce volumul unității finale, astfel încât să poată fi mai ușor de înghețat criogenic. Mai apoi, deși plasma conține proteine, este lipsită de celule stem, așa că nu este deloc necesară în cazul unui transplant de celule stem.

Acum că știți de ce este necesar ca plasma să fie eliminată, haideți să vedem și care este explicația specialiștilor în ceea ce privește eliminarea globulelor roșii. În mod similar, se crede că globulele roșii nu sunt de ajutor în timpul transplantului, deci nu sunt nici ele necesare. Mai mult decât atât, prezența globulelor roșii în timpul transplantului poate fi chiar periculoasă, iar aici sunt invocate mai multe motive. Întâi de toate, să ne gândim la un pacient și un donator care sunt perfect compatibili pentru un transplant, dar totuși au tipuri diferite de sânge. În această situație, dacă globulele roșii ale donatorului ar fi infuzate pacientului, ar putea avea loc o reacție adversă. În al doilea rând și, poate și cel mai important motiv pentru care este obligatorie eliminarea globulelor roșii, este faptul că acestea nu supraviețuiesc procesului de îngheț-dezgheț. În timpul crioconservării, celulele roșii din sânge încep să se descompună,  iar dacă ar fi infuzate pacientului, l-ar îmbolnăvi, i-ar putea afecta funcția renală și ar putea fi chiar fatal. Date fiind aceste motive, a devenit o practică standard în rândul băncilor de celule stem ombilicale – atât private, cât și publice – să elimine globulele roșii înainte de depozitare.

Cât de necesară este prelucrarea sângelui ombilical?

În prezent, majoritatea sistemelor de prelucrare automată utilizate în laboratoarele băncilor de celule stem din întreaga lume efectuează o eliminare parțială a globulelor roșii și o eliminare a plasmei, ceea ce duce la rezultate mult mai bune în timpul terapiilor și transplanturilor cu celule stem. Singurul argument pentru care nu s-ar efectua eliminarea celulelor roșii înainte de depozitarea sângelui ombilical ar fi faptul că unele celule din sânge s-ar putea pierde în timpul etapei de centrifugare, etapă care este necesară pentru a separa diferitele componente ale sângelui. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste celule sunt granulocite, nu celule progenitoare și nu sunt necesare pentru grefare.

Pe de altă parte, dacă sângele ombilical nu a fost astfel prelucrat înainte de depozitare, va trebui „spălat” după depozitare și dezghețare pentru a elimina celulele roșii. În timpul etapei de spălare, din nou se pot pierde celule stem.

Concluzionând, având în vedere problemele legate de manipularea unităților de sânge ombilical care dețin celule roșii atât în laborator, cât și în cazul unei eventuale terapii cu celule stem, standardul actual al industriei este ca majoritatea băncilor de celule stem ombilicale să efectueze eliminarea celulelor roșii și a plasmei înainte de crioprezervare. 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*