5 strategii constructive prin care oprești manifestările comportamentale nepotrivite la copilul preșcolar

A fi părinte este un lucru minunat, dar poate fi și stresant. Gestionarea responsabilităților de la serviciu și de acasă este solicitantă, iar dacă cel mic manifestă un comportament dificil, meseria de părinte se transformă din plăcere într-o corvoadă. Din fericire, există metode prin care acest lucru poate fi evitat. Este important, în primul rând, să înțelegem că formarea comportamentului adecvat al copilului necesită o gestionare pozitivă, care se bazează pe măsuri constructive, empatice și nu pe condiționare negativă sau răspunsuri agresive. Strategiile constructive mai au un aspect în comun: sunt în general preventive, pentru că este mult mai ușor să previi apariția țipetelor, agresivității sau smiorcăielii decât să oprești o criză de nervi în plină desfășurare.

5 strategii constructive prin care oprești manifestările comportamentale nepotrivite la copilul preșcolar

Bineînțeles, nu sunt 100% eficiente în orice situație, dar, folosite cu regularitate, au rezultate foarte bune.

1. Demonstrează consecvență

Cea mai importantă strategie în managamentul comportamental este consecvența. Toată familia trebuie să împărtășească aceleași așteptări, reguli și sistem de recompensare. Copiii se dezvoltă foarte bine când au activități predictibile, iar acest lucru nu înseamnă că fiecare zi trebuie să fie la fel, ci că este necesar să existe un program și garanția că acțiunile promise vor fi duse la îndeplinire. Dacă i-ai spus copilului că veți merge în parc după școală, atunci trebuie să faci acest lucru. Când îi promiți că îi vei oferi o jucărie dacă te ajută la o activitate casnică, atunci jucăria va trebui să apară de undeva. Ideale sunt cele creative ți educaționale, cum sunt cele de la mami.md. Copilul se bazează pe tine să dai sens vieții sale, iar faptul că știe că poate avea încredere în tine îl va face mai calm și mai încrezător.

2. Deturnează manifestările comportamentale nepotrivite

Atunci când manifestările negative sunt periculoase, bineînțeles că nu le poți ignora, dar în rest le poți corecta arătând dezinteres, incapacitate de a înțelege și încercând să îl direcționezi spre un comportament pozitiv. De exemplu, dacă cel mic țipă la tine, spune-i că nu înțelegi ce spune când țipă, dar dacă va folosi tonul obișnuit, îl vei înțelege și asculta. Dacă îl tratezi cu respect și soliciți respect, acesta va fi comportamentul pe care îl va folosi în relație cu ceilalți. Dacă țipi sau îl pedepsești, la fel se va comporta și cu alții.  

3. Răsplătește lucrurile pozitive

Uneori părinții spun că nu prea găsesc ce să laude în activitatea copiilor lor, dar aprecierea poate fi arătată și pentru lucruri simple, cum este strânsul jucăriilor sau îmbrăcatul fără ajutor. Părinții se întreabă, de asemenea, dacă este util să-și laude fiul sau fiica pentru fapte care țin de responsabilitatea lor. Răspunsul este afirmativ, pentru că cei mici învață din ceea ce li se spune și arată mai mult decât din interdicții și condiționări negative. “Uite niște hârtie care face desenele să fie mai frumoase” este mai eficient decât “Nu mai mâzgăli masa!”. “Jocul cu mingea în casă nu e destul de distractiv. Mai bine ieșim afară mai târziu și te joci cu ceilalți copii” creează un comportament mai adecvat decât “Nu bate mingea în casă, că ți-o iau!”.

4. Implică-l în activitățile tale

Treburile mici dezvoltă simțul responsabilității și dezvoltă încrederea în sine, dar reprezintă de multe ori și o distracție pentru cei mici. Faptul că te ajută îl face să se simtă util și să se simtă integrat în familie, fie că este vorba despre udatul florilor, împachetatul hainelor sau aspirat. Când nu reușește o sarcină, încurajează-l să încerce până îi iese și arată o atitudine pozitivă.

5. Petreceți cât mai mult timp împreună

Comportamentele nepotrivite și crizele de nervi sunt deseori rezultate ale lipsei de atenției. Prin intermediul lor, copiii strigă “Acordă-mi atenție și apreciere!”. În cazul în care ai mai mulți copii, alocă timp interacțiunilor individuale, pentru că cele de grup nu permit apropierea necesară fiecăruia. Este important să acorzi cât mai multă atenție copilului, prin intermediul unor activități comune, de exemplu. În magazinul online mami.md găsești multe jocuri, jucării și alte materiale care vă pot aduce împreună. De asemenea, rezervă timp pentru discuții și arată-ți iubirea și fizic. Îmbrățișările și mângâierile sunt foarte importante la vârstă mică, dar și mai târziu.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*