Cum alegem banca de celule stem?

Atunci când te afli în faţa momentului alegerii băncii de celule stem, apar o mulţime de întrebări care-ţi vin în minte, dar şi o sumedenie de factori pe care trebuie să-i iei în considerare.

banci-celule-stem

În cele ce urmează te voi ajuta cu câteva criterii atunci când faci această alegere:

1. Primul pas în alegerea băncii este verificare acreditării acesteia la nivel naţional şi internaţional:

Prin această verificare te vei asigura că vei putea utiliza în transplant celulele şi în afara ţării, nu doar pe teritoriul României, deşi la ora actuală acest proces de certificare implică foarte multe condiţii de îndeplinit din partea băncii, este util să ştiţi că în prezent singurele organizaţii care se ocupă cu aceste certificări sunt: American Association of Blood Banks (AABB) şi Foundation for the Accreditation of Cellular Therapy (FACT). Orice altă certificare nefiind valabilă.

2. De asemenea, după verificare certificării, trebuie să analizaţi experienţa şi stabilitatea băncii pe piaţă:

Deoarece nu îţi doreşti ca banca aleasă să se afle în faliment, să nu-şi asume responsabilităţile sau să nu ofere în realitate ceea ce vă propuneau iniţial.

Astfel asigură-te că banca aleasă de tine respectă procedurile legale de transport, prelucrare şi depozitare, dar i-a în considerare şi experienţa băncii pe această piaţă atât de ofertantă, precum şi afilierea acesteia cu una internaţională, pentru a elimina orice risc.

3. Un alt pas important este modul de transportare şi de procesare a celulelor stem înainte de stocare:

Sângele ombilical recoltat, trebuie să fie colectat la maximum 48 de ore de la naştere, utilizând kit-ul special oferit de bancă şi transportat la temperaturi cuprinse între -196 °C şi -170 °C, pentru a preveni orice posibilitate de risc apărut la transportare.

Este important să ştiţi că standardele internaţionale acceptă procesarea celulelor chiar înainte de a fi depozitate.

4. Citeşte cu atenţie contractul pe care urmează să-l semnezi şi verifică dacă include următoarele aspecte:

  • Includerea în contract a tuturor serviciilor prezentate în ofertă;
  • Includerea în contract a tuturor costurilor percepute, atenţie la menţiunea în legătură cu TVA-ul, cu calculul cursului valutar, cu costurile penalizărilor sau cu cel al rezilierii contractului, dar şi posibilitatea varierii costurilor;
  • Specificarea despăgubirilor în cazul în care celulele sunt distruse sau pierdute de către bancă;
  • Includerea analizării sângelui prelevat din cordonul ombilical;
  • Specificarea clară a sumei care va trebui plătită anula pentru depozitarea celulelor stem şi locului exact unde acestea vor fi depozitate.

Sper ca aceste informaţii să te ajute atunci cânt ai în faţă un contract cu o bancă de celule stem.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*